Het zoeken van een baan is behoorlijk complex geworden. En, hoe harder werkgevers werven, hoe passiever kandidaten worden. Werkgevers moeten daarom hun wervingsstrategie beter doordenken.
De mogelijkheden om kandidaten te benaderen of om als organisatie gevonden te worden lijken tegenwoordig wel eindeloos. Maar veel kandidaten zien door de bomen het bos niet meer en worden afwachtend. Ze denken: `ik hoor het wel als er een baan voor mij is`. Dat staat in een publicatie van YER en Intelligence Group.
Kandidaten worden passiever
Door het grote aanbod van vacatures, vacaturesites en unieke webpagina’s, worden kandidaten afwachtend. Als ze toch actief gaan zoeken, vinden ze eerder `de best geoptimaliseerde baan` in plaats van de juiste baan.
Want het zoeken van een baan op internet is een behoorlijk complexe aangelegenheid geworden, zo blijkt. Ondanks het grotere aantal vacaturebronnen, gebruiken kandidaten er steeds minder om zich te oriënteren.
Hierdoor zijn latent zoekende kandidaten nu oververtegenwoordigd in de doelgroepen die werkgevers willen benaderen. Daar zit het grootste wervingspotentieel, maar dus ook meteen de grootste uitdaging. Want hoe kun je deze kandidaten bereiken als zij zelf niet goed zoeken?
Betere analyse van doelgroepen maken
Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group adviseert organisaties om eerst te bekijken, of zij een actief of een passief zoekende doelgroep willen aanspreken. Vervolgens moet voor deze doelgroep worden vastgesteld in hoeverre zij zich door hardere voorwaarden (employer benefits) of door zachtere voorwaarden (employer branding) laten verleiden. Inzetten op beide uitersten is slechts voor weinig organisaties haalbaar.
Met een goede analyse kunnen de beschikbare middelen succesvoller worden ingezet. Misschien komen er dan, naast benefits en branding, nog andere zaken naar boven die kandidaten (al dan niet) aanspreken. Door hierover na te denken, kan de organisatie plus- en minpunten helder krijgen en met de juiste propositie, de juiste doelgroep aanspreken.
|