Jongere generatie wil toch iets anders van werkgever
Generatie Y hecht minder aan privéleven en werkomgeving.
De nieuwe generatie werknemers hecht sterk aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, en stelt een moderne werkomgeving zeer op prijs. Tenminste, dat horen we vaak over de
Generatie Y, die jongeren omvat die nu 14 tot 28 jaar oud zijn. Maar Brits onderzoek laat toch andere resultaten zien, schrijft
Personnel Today.
Uit het onderzoek komt naar voren dat juist
oudere werknemers meer oog hebben voor het sociale gehalte van de organisatie en eisen stellen aan de werkomgeving, zo blijkt uit het
One Size Does Not Fit All report van HR-specialist in personeelsbehoud
TalentDrain. Daarom moeten werkgevers die jongeren willen werven en behouden, niet lukraak alle veronderstellingen over Generatie Y voor waar aannemen.
Privéleven later belangrijker
Werknemers van de Generatie Y worden meestal getypeerd als ambitieus en veeleisend. Ze staan op een evenwichtige balans tussen werk en privéleven, willen uitdagend en interessant werk bij een sociale werkgever in een moderne werkomgeving.
Maar het onderzoek van TalentDrain laat zien dat de behoefte aan balans tussen werk en privéleven pas op latere leeftijd gaat spelen. Oudere werknemers blijken ook meer waarde te hechten aan werkomgeving en werksfeer, dan hun jongere collega's.
Andere functies
De andere behoeften hebben ook te maken met de functie van werknemers en de positie die ze bekleden binnen de organisatie. Hoe ouder, hoe meer werknemers een baan met meer verantwoordelijkheden bekleden.
Zo had iets minder dan de helft van de jongere werknemers een functie als professional, of een leidinggevende functie. Die functies kwamen veel meer voor bij oudere doelgroepen: 72 procent bij werknemers van 31 tot 50 en 68 procent bij werknemers van 51 jaar en ouder.
Boodschappenlijstje maken
Tussen de afzonderlijke jonge generatiegenoten blijken net zo veel verschillen te bestaan als tussen andere werknemers. Dus één en dezelfde oplossing om jonge werknemers binnen de organisatie te houden, werkt niet, stelt TalentDrain. Werkgevers zullen daarvoor vooral flexibel moeten zijn.
De organisatie moet een ‘boodschappenlijstje’ maken, adviseert TalentDrain. Op het lijstje komen factoren te staan waarmee personeel behouden kan blijven, zoals salaris, loopbaanmogelijkheden, persoonlijke groei en de werk-privé balans. Vervolgens moet de werkgever het lijstje voorleggen aan iedere werknemer, om daar individuele maatwerkafspraken mee te maken.
©
Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.