Jonge ondernemers zijn werkgevers van de toekomst
Afgelopen studiejaar hebben 11.800 studenten een studentbedrijf gestart. `Generatie Y` wil ondernemen en niet een leven lang bij één baas werken. Deze jongeren kunnen wel eens de werkgevers van de toekomst worden.
Volgens ondernemersorganisatie VNO-NCW is dit een buitengewoon positieve ontwikkeling, `omdat jonge ondernemers essentieel zijn voor de groei van de werkgelegenheid en de innovatiekracht van de economie`.
De
Stichting Jong Ondernemen krijgt 10 % meer aanmeldingen voor haar onderwijsprogramma's. Jong Ondernemen is onderdeel van een internationaal netwerk genaamd Ja-Ye (
Junior Achievement - Young Enterprise), dat het jong ondernemen op Europees niveau stimuleert.
Niet jaren bij dezelfde baas werken
In het studiejaar 2009/2010 hebben 11.800 studenten een studentbedrijf gestart. De jonge generatie denkt er niet over om een leven lang bij één baas te werken en zoekt naar wegen om op een meer uitdagende manier vorm te geven aan haar ambities. Opvallend is dat dit beeld te zien is bij studenten uit zowel het VMBO-, MBO-, Havo/VWO-, HBO- als het WO.
Volgens de stichting is ondernemen zelfs onder basisschoolkinderen al populair: het
kids in bizz programma van Jong Ondernemen zit in de lift en het kost steeds meer moeite om voldoende begeleiders te vinden om alle klassen te begeleiden.
Werkgevers van de toekomst
`Veel jonge entrepreneurs zetten innovatieve en gewaagde producten op de markt die hoog scoren op gebruiksgemak of juist op milieuverantwoord ondernemen. Juist daarom is het een goede zaak dat steeds meer jongeren ervoor kiezen om een eigen bedrijf op te richten`, zegt Bernard Wientjes, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW.
`Ondernemerschap is van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie. En juist jonge ondernemers die durven te innoveren zijn de werkgevers van de toekomst`, voorspelt de VNO-NCW-voorzitter.