Innovatie in HR: praktische tools voor minder werkdruk en talentontwikkeling (+ handige innovatietools)

In de afgelopen jaren is de rol van HR-adviseurs flink veranderd. Stap voor stap maakte innovatie de intrede in het automatiseren van repetitieve handmatige processen. En tegenwoordig zijn er slechts een paar muisklikken nodig om een dashboard tevoorschijn te toveren waarmee je met één oogopslag de belangrijkste informatie hebt. Je kunt wel stellen dat innovaties een prominente rol spelen in de bedrijfsvoering. Hoewel bij het begrip innovatie vaak gelijk aan productinnovatie wordt gedacht, is het raadzaam om niet te vergeten dat het innoveren van interne handelingen ook een positieve uitwerking heeft.

Door: Tomas Bosma, Unicorn Hub

Laten we dieper induiken op innovatie rondom HR, met talrijke voorbeelden die de concrete impact laten zien op de rol van HR-adviseurs. Unicorn Hub heeft een aantal handige tools op een rijtje gezet die je als HR-adviseur kunt gebruiken in je dagelijkse werkzaamheden.

Innovatie in de rol van HR-adviseurs: actief bijdragen aan bedrijfsstructuur
Traditioneel werden HR-adviseurs beschouwd als adviseurs die voornamelijk betrokken waren bij het formuleren van beleid en procedures. Innovatieve benaderingen hebben echter deze rol herzien, waarbij de nadruk is verschoven naar een actievere, strategische positie. Om deze evolutie te omarmen, kunnen HR-adviseurs praktische oplossingen inzetten.

Om actief bij te dragen aan de organisatievormgeving, kunnen HR-adviseurs innovatieve tools zoals Trello of Asana inzetten. Deze tools bieden praktische oplossingen voor het coördineren van gezamenlijke projecten en het organiseren van teams. Als HR-adviseur kun je deze tools inzetten voor het vergemakkelijken van de samenwerking tussen teamleden, het effectief toewijzen van taken en het volgen van de voortgang van projecten.

Hoe je bijdraagt:

  • Introduceer innovatieve samenwerkingstools in de workflow van teams.
  • Bied training en ondersteuning aan teams om effectief gebruik te maken van deze tools.

De verschuiving van een adviserende rol naar actief bijdragende rol aan de way of work vereist namelijk niet alleen een mentaliteitsverandering maar ook praktische oplossingen. Met innovatieve communicatie- en projectbeheertools kunnen HR-adviseurs de uitdagingen van virtuele samenwerking aanpakken en anderen begeleiden in het toepassen daarvan.  

Technologische innovatie in HR: efficiëntie, tijdsbesparing en gegevensgestuurde besluitvorming
Moderne technologieën vormen een essentieel hulpmiddel voor jou als HR-adviseur, met tastbare voordelen die de traditionele werkprocessen transformeren. Hier zijn vijf voorbeelden van technologische innovatietools die jouw dagelijkse werklasten verlichten en helpen in je besluitvorming:

5 Technische innovatietools voor HR

1. BambooHR:
BambooHR is software voor het automatiseren van repetitieve taken, zoals het bijhouden van verlofaanvragen en het opstellen van contracten. Door deze taken uit handen te nemen wordt waardevolle tijd bespaard. Hierdoor kunnen HR-adviseurs zich richten op meer strategische en interactieve aspecten van hun rol, wat de algehele efficiëntie verhoogt.

2. Zapier:
Een andere automatiseringstool is Zapier. Deze tool gaat een stap verder in het verminderen van de werkdruk. Het stelt HR-adviseurs in staat om naadloos gegevens te verplaatsen en te integreren tussen wel meer dan 6000 verschillende applicaties waardoor tijdrovende en handmatige taken uit handen worden genomen. Door workflow-automatisering wordt de efficiëntie geoptimaliseerd en worden fouten geminimaliseerd.

3. Chatbots:
Chatbots zijn ook een praktisch voorbeeld van technologische innovatie die de werkdruk van HR-adviseurs verlicht. Geautomatiseerde virtuele assistenten kunnen veelgestelde vragen van werknemers afhandelen, waardoor HR-adviseurs zich kunnen concentreren op complexere taken die menselijke interactie vereisen. Dit leidt tot een snellere respons op eenvoudige vragen en verbetert de algehele communicatie in de organisatie.

4. Planningstools zoals Doodle en Calendly:
Het organiseren en voorbereiden van vergaderingen kan een tijdrovende klus zijn. Praktische planningstools zoals Doodle en Calendly vereenvoudigen dit proces behoorlijk. Je kunt nu als HR-adviseur efficiënt vergaderingen plannen door de beschikbaarheid van teamleden eenvoudig te coördineren. Hierdoor wordt kostbare tijd bespaard en wordt de workflow geoptimaliseerd. Het scheelt veel tijd door van tevoren meer inzicht te hebben in de beschikbaarheid van teamleden.

5. HR-Analytics met Tableau of Power BI:
Geavanceerde HR-analytics, zoals Tableau of Power BI, verschaffen HR-adviseurs real-time inzichten in belangrijke prestatie-indicatoren en trends. Door gebruik te maken van deze real-time data kunnen HR-adviseurs strategische beslissingen nemen op basis van feiten. Dit verbetert niet alleen de nauwkeurigheid van besluitvorming, maar versterkt ook de impact van HR-initiatieven op de organisatie.

Sociale innovatie in HR: concreet betekenis geven aan samenwerking
Sociale innovatie in HR is geen abstract concept; het komt tot leven door concrete stappen te zetten om samenwerking en betrokkenheid te bevorderen. Virtuele teambuildingactiviteiten, zoals online escape rooms of virtuele koffiepauzes, brengen teams dichter bij elkaar.

Innovatieve communicatieplatforms zoals Slack of Microsoft Teams faciliteren een open dialoog tussen teams. Het gebruik van deze platforms is tijdens de Coronapandemie flink toegenomen, en ook al open je deze platforms misschien liever niet meer zo vaak, ze blijven ook op een fysieke locatie handig. Je kunt direct een vraag aan je collega stellen of een document opvragen en versturen, zodat je weer snel verder kunt te gaan. 

In de context van sociale innovatie kunnen HR-adviseurs initiatieven implementeren die niet alleen gericht zijn op efficiëntie, maar ook op het welzijn van werknemers. Door te investeren in inclusieve leiderschapspraktijken, teambuildingactiviteiten en communicatieplatforms stimuleren zij een gezonde werkomgeving.

Sociale innovatie door HR: gaat verder dan personeelsbeheer
Bovendien gaat tegenwoordig de rol van HR-adviseurs in sociale innovatie verder dan het traditionele personeelsbeheer. Ze ondersteunen en begeleiden werknemers in het bevorderen van hun talentontwikkeling, waarbij ze ook zorgen dat medewerkers de nodige vaardigheden ontwikkelen om bij te dragen aan innovatie.

Hoe je dit invult, is aan jouw als HR-adviseur zelf. Het kan zijn dat je:

  1. zelf dé expert bent op het gebied van verschillende innovaties en deze kennis kan overdragen,
  2.  dat er een intern opleidingsplatform ontworpen is, of
  3. dat je gebruik maakt van e-learningplatforms om kennis van werknemers bij te schaven. Kies de methode die het best werkt voor de situatie en behoeftes. Bovendien kunnen HR-adviseurs door het implementeren van een feedbackcultuur een open dialoog faciliteren, wat essentieel is voor sociale innovatie.

Conclusie: sociale innovatie heeft positieve invloed op bedrijfscultuur
Innovatie in HR is een continu veranderende wereld waarin HR-adviseurs niet alleen aan de zijlijn staan, maar een actieve rol spelen bij het vormgeven van de organisatie. Door op technologische en sociale innovaties te focussen, kunnen HR-adviseurs niet alleen de werkdruk verlichten en talentontwikkeling stimuleren, maar ook een positieve invloed hebben op de bedrijfscultuur.

Er zijn verschillende tools die HR-adviseurs kunnen toepassen in hun rol waar ze zowel zelf van profiteren en tools die ze kunnen inzetten om de kennis en productiviteit van werknemers te bevorderen. 

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?