Werknemers kunnen per 1 januari 2012 geen geld meer inleggen voor belastingvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Spaarloon dat al is ingelegd blijft wel onder het fiscaal gunstige regime vallen.
Dit hebben minister De Jager en staatssecretaris Weekers van Financiën afgelopen vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Het is een van de drie maatregelen om de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent mogelijk te maken. Deze belasting wordt geheven bij de verkoop van een huis. Ook komt er een bankenheffing en een aanscherping met een anti-misbruikbepaling bij de vennootschapsbelasting (de belasting op winst voor bedrijven).
Geen inleg meer vanaf januari 2012
Werknemers die deelnemen aan de spaarloonregeling, kunnen met ingang van 1 januari 2012 niet meer inleggen in deze regeling. Het opgebouwde vermogen wordt conform de huidige systematiek jaarlijks gedeeltelijk vrijgegeven en blijft onder het fiscaal gunstige regime vallen. Na 4 jaar wordt de huidige spaarloonregeling opgeheven.
Vitaliteitsregeling
De spaarloonregeling moet uiteindelijk opgaan in de nieuwe vitaliteitsregeling. Volgens het regeerakkoord wordt in deze voorziening ook de levensloopregeling voor verlofsparen ondergebracht. De nieuwe regeling zal op zijn vroegst ingaan in 2013.
|