Iets minder salaris onderaan loonstrookjes in 2010
Volgend jaar levert bijna iedere Nederlander iets in op het nettoloon, maar de verschillen met dit jaar zijn klein. Mensen met lagere inkomens hebben minder last van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een minimumloon er zelfs licht op vooruit.
Dat blijkt uit berekeningen van salaris- en HR-dienstverlener
ADP, die maandelijks de salarisstrookjes van 1,2 miljoen Nederlandse werknemers verzorgt. De berekeningen van ADP betreffen het directe effect op de loonstrook en houden geen rekening met indexering, inflatiecorrectie en loonsverhogingen. Ook CAO-loonstijgingen, bedrijfsspecifieke regelingen of een hogere zorg- of pensioenpremie zijn niet meegerekend.
De meeste werknemers gaan volgend jaar netto iets minder verdienen door de hogere loonheffing. Hogere inkomens gaan het meest achteruit in euro's, maar procentueel merken de lagere inkomens er meer van. Ook parttimers met een kleinere baan worden per saldo geconfronteerd met een grotere teruggang.
Wijziging belastingschijven
Werknemers die twee keer modaal verdienen (ongeveer 5.000 euro) gaan er netto 9,71 euro op achteruit, een daling van 0,31%. Dit komt vooral doordat de derde schijf in de inkomstenbelasting (42%) is ingekort ten opzichte van 2009. Hierdoor komt een werknemer eerder in het 52% tarief, de vierde schijf. Verder daalt de arbeidskorting voor de hogere inkomens met 47 euro per jaar.
Mensen met lagere inkomens hebben minder last van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een minimumloon er licht op vooruit. Dit komt vooral doordat het minimumloon zelf wordt verhoogd. Zou dit niet het geval zijn, dan zouden werknemers met een minimumloon er op achteruit gaan.
Een werknemer met een brutosalaris van 1.800 euro gaat er netto met 1,42 euro op achteruit. Mensen met een modaal inkomen (2.500 euro) ontvangen netto 1 euro minder. Dit laatste is een daling van 0,05% ten opzichte van 2009.
Lagere heffings- en arbeidskorting
Door de aanpassing van tarieven en schijven in de inkomstenbelasting, gaan werknemers minder belasting betalen. Maar dit voordeel wordt teniet gedaan door een lagere heffings- en arbeidskorting. Zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting worden met circa 1% verlaagd in 2010.
Daarbij zorgt de hogere werknemersbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) voor meer loonheffing. De inkomensafhankelijke bijdrage over het loon wordt verhoogd van 6,9% naar 7,05%. Een werknemer betaalt de Zvw-bijdrage netto, maar krijgt dit bedrag gelijk weer vergoed van zijn werkgever. Hierover is de werknemer weer loonheffing verschuldigd. Daarbij wordt voor 2010 het maximum bijdrage-inkomen waarover de bijdrage Zvw wordt berekend, opgehoogd met 820 euro.
Meer werken loont
Parttimers met inkomens tot aan het minimumloon, gaan er meer op achteruit. Dit komt vooral doordat zij minder arbeidskorting krijgen ten opzichte van 2009. Zo moeten werknemers die drie dagen per week werken en daarmee 900 euro verdienen, netto ongeveer 0,65% (5,17 euro) per maand inleveren.
Bij jongeren die onder de nieuwe kleine banenregeling vallen, speelt dit minder. Dat komt omdat zij in 2010 geen Zvw-bijdrage meer betalen.
Nul procent bijtelling leaseauto
Voor leaseauto’s die helemaal niets uitstoten (elektrische auto’s) komt een nieuwe bijtellingcategorie van 0%. Dat kan bij een cataloguswaarde van 30.000 euro en een inkomen van anderhalf keer modaal, wel 260 euro per maand voordeel opleveren, rekent ADP voor.
De salarisverwerker vermeldt meteen ook dat weinigen hiervan zullen profiteren, omdat er nauwelijks elektrische auto’s op de markt zijn. Laat staan dat deze auto’s meer dan 500 kilometer per jaar privé worden gereden.