IBM: vast personeel vervangen door ZZP-ers en crowdsourcing

Multinationals zullen snoeien in hun vaste personeel op een schaal die we nog niet eerder hebben gezien, voorspelt Personnel Today. Zo overweegt IBM zijn personeelsbestand terug te brengen van bijna 400.000 werknemers nu naar zo'n 100.000 in 2017. IBM wil het werk grotendeels laten doen via ZZP-ers en crowdsourcing. Om in hun kwartaalcijfers de winst per werknemer op te krikken, zinnen Amerikaanse bedrijven op onorthodoxe maatregelen. Werk anders organiseren Zij zetten flink het mes in het vaste personeelsbestand. Dit kunnen zij doen door het werk op een andere manier te organiseren. Personnel Today signaleert een trend die grote gevolgen zal hebben voor het HR-vak. Zo overweegt IT-multinational IBM zijn vaste personeelsbestand in te krimpen tot een kwart. Het overgrote deel van werk kan door ZZP-ers worden gedaan. Van veel werknemers zal de vaste baan vervallen, maar als freelancer kunnen zij voor IBM blijven werken. Crowdsourcing Daarnaast gelooft IBM in de mogelijkheden van crowdsourcing. Werk dat vroeger binnen het bedrijf zelf werd gedaan, kan via internet worden aangeboden, waardoor iedereen er op kan inschrijven. Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen hiervan. Zij komen erachter dat ingewikkelde problemen sneller en goedkoper kunnen worden opgelost door expertise van buiten dan door de beperkte research-capaciteit in huis. De nieuwe organisatie van het werk moet IBM veel geld opleveren. Want het bedrijf bespaart hiermee op de huisvesting van werknemers en op de kosten voor pensioenen en ziektekostenverzekeringen. Complexe HR-vragen Niet alleen IBM, maar ook andere voor Amerikaanse bedrijven met veel personeel overwegen hun werk anders te organiseren. Voor HR-professionals liggen er complexe vragen: hoe houden we het overgebleven personeel gemotiveerd, zullen er voldoende, goede ZZP-ers beschikbaar zijn als het bedrijf er behoefte aan heeft, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de nieuwe manier van werken niet ten koste gaat van de kwaliteit? Lees ook: Andere verhouding door leger freelancers Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

IBM: vast personeel vervangen door ZZP-ers en crowdsourcingMultinationals zullen snoeien in hun vaste personeel op een schaal die we nog niet eerder hebben gezien, voorspelt Personnel Today.
Zo overweegt IBM zijn personeelsbestand terug te brengen van bijna 400.000 werknemers nu naar zo'n 100.000 in 2017. IBM wil het werk grotendeels laten doen via ZZP-ers en crowdsourcing.

Om in hun kwartaalcijfers de winst per werknemer op te krikken, zinnen Amerikaanse bedrijven op onorthodoxe maatregelen.

Werk anders organiseren
Zij zetten flink het mes in het vaste personeelsbestand. Dit kunnen zij doen door het werk op een andere manier te organiseren. Personnel Today signaleert een trend die grote gevolgen zal hebben voor het HR-vak.

Zo overweegt IT-multinational IBM zijn vaste personeelsbestand in te krimpen tot een kwart. Het overgrote deel van werk kan door ZZP-ers worden gedaan. Van veel werknemers zal de vaste baan vervallen, maar als freelancer kunnen zij voor IBM blijven werken.

Crowdsourcing
Daarnaast gelooft IBM in de mogelijkheden van crowdsourcing. Werk dat vroeger binnen het bedrijf zelf werd gedaan, kan via internet worden aangeboden, waardoor iedereen er op kan inschrijven.
Steeds meer bedrijven ontdekken de voordelen hiervan. Zij komen erachter dat ingewikkelde problemen sneller en goedkoper kunnen worden opgelost door expertise van buiten dan door de beperkte research-capaciteit in huis.

De nieuwe organisatie van het werk moet IBM veel geld opleveren. Want het bedrijf bespaart hiermee op de huisvesting van werknemers en op de kosten voor pensioenen en ziektekostenverzekeringen.

Complexe HR-vragen
Niet alleen IBM, maar ook andere voor Amerikaanse bedrijven met veel personeel overwegen hun werk anders te organiseren.

Voor HR-professionals liggen er complexe vragen: hoe houden we het overgebleven personeel gemotiveerd, zullen er voldoende, goede ZZP-ers beschikbaar zijn als het bedrijf er behoefte aan heeft, en hoe kunnen we ervoor zorgen dat de nieuwe manier van werken niet ten koste gaat van de kwaliteit?

Lees ook:
Andere verhouding door leger freelancers

Ook via Twitter kun je Personeelslog volgen: Twitter.com/Personeelslog.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?