Hogere premies bij te veel zieke flexwerkers

Flexwerkers krijgen nog maar drie maanden een Ziektewetuitkering en werkgevers moeten meer doen aan de re-integratie van zieke flexwerkers, op straffe van hogere premies. Hiermee wil minister Kamp (SZW) 300 miljoen euro besparen.

Gemiddeld ontvangen ongeveer 100.000 mensen een uitkering op grond van de Ziektewet. Driekwart hiervan zijn zieke uitzendkrachten, zieke werknemers met een tijdelijk dienstverband en zieke werklozen.

Minister Kamp scherpt daarom de Ziektewet aan, zodat zieke uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk dienstverband die ziek zijn, sneller weer aan het werk gaan. Werkgevers worden aangespoord om zieke werknemers in tijdelijke dienst, sneller te re-integreren.

Meer zieke flexwerkers, hogere premie
Flexwerkers zijn gemiddeld langer ziek dan mensen die in vaste dienst werken. Ook komen ze vaker in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) terecht. Daarom gaat het kabinet werkgevers stimuleren om meer aan preventie en nazorg te doen: hoe meer mensen in de Ziektewet, des te hoger de premie.

Bij kleine werkgevers wordt gekeken naar het aantal mensen dat in de betreffende sector in de Ziektewet belandt. Uitzendbureaus moeten vanaf 1 januari 2013 verder 2 weken het loon van hun uitzendkrachten doorbetalen als ze ziek worden.

Werknemers moeten re-integreren
Om ervoor te zorgen dat flexibele werknemers hun best doen om te re-integreren, wordt op 1 januari 2013 de hoogte en de duur van de uitkering afhankelijk gemaakt van het arbeidsverleden.

Het wetsvoorstel regelt verder dat UWV na één jaar ziekte beoordeelt of iemand die het eigen werk niet meer kan doen, wel ander werk kan verrichten. Ook kan UWV tot een proefplaatsing van maximaal zes maanden besluiten. Nu kunnen mensen maximaal drie maanden met behoud van uitkering op proef bij een werkgever werken.

Flexwerkers `de dupe van nieuwe Ziektewet`
Dat flexwerkers vanaf 2013 nog maar drie maanden normaal ziekengeld krijgen en daarna terugvallen op bijstandsniveau, noemt vakcentrale FNV `ziek en misselijk`. Want straks krijgen twee miljoen flexwerkers niet meer, zoals alle werknemers, maximaal twee jaar een Ziektewetuitkering van 70% procent van het laatstverdiende loon. Alleen flexwerkers die al langer dan drie jaar werken, krijgen voor elk gewerkt jaar nog één maand normaal ziekengeld.

FNV-bestuurder Leo Hartveld noemt de plannen `ziekmakend` omdat de maatregel `de tweedeling in de maatschappij vergroot. Stel dat je als uitzendkracht een ernstig ongeluk krijgt. Dan wacht de bedelstaf! Binnen enkele maanden ben je aangewezen op een bijstandsuitkering. Onaanvaardbaar`, stelt Hartveld. De FNV roept de Tweede Kamer dan ook op om deze verslechtering voor flexwerkers weg te stemmen.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?