Het kabinet introduceert een `lik-op-stuk beleid` voor bedrijven die de arbeidsmarktregels overtreden. Ook burgers die frauderen met uitkeringen, worden direct aangepakt door UWV, SVB of gemeenten.
Minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vinden dat `burgers en ondernemers er op moeten kunnen vertrouwen dat de overheid fraude en oneerlijke concurrentie hard aanpakt`. Wanneer de fraude te groot is, wordt de zaak strafrechtelijk afgedaan. Dat staat in de toelichting op het wetsvoorstel over een strengere aanpak van fraude in de sociale zekerheid en op de arbeidsmarkt. Het wetsvoorstel is een uitwerking van de plannen die de bewindspersonen afgelopen voorjaar aankondigden.
Overtredingen opgeteld
Bedrijven kunnen bij herhaalde fraude een dwangsom opgelegd krijgen of stilgelegd worden. UWV, SVB en gemeenten zullen voortaan zo veel mogelijk zelf burgers die frauderen aanpakken. Verder worden binnenkort overtredingen eerder bij elkaar opgeteld dan nu het geval is. Iemand die bijvoorbeeld in de Ziektewet zit en herhaaldelijk fraudeert, verliest straks maximaal vijf jaar zijn uitkering en ontvangt dan dus ook niet na twee jaar vervolgens weer een arbeidsongeschiktheidsuitkering op grond van de WIA.
|