Hoger vakantiegeld voor werknemers net onder modaal

Hoewel vakantiegeld lang niet altijd meer in één keer wordt uitbetaald, ontvangen veel werknemers deze maand toch hun langverwachte jaarlijkse extraatje. Door belastingmaatregelen, is dit jaar een opvallende nivellering te zien: net onder modaal, stijgt het vakantiegeld flink, maar bij 3x modaal gaat er ruim 600 euro af in vergelijking met het voorgaande jaar.

Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland.

Vakantiegeld nivelleert
Deze week krijgt het merendeel van werkend Nederland het vakantiegeld uitgekeerd. Voor veel werknemers een extraatje waarmee vrije tijd in de vorm van vakantie kan worden gerealiseerd. Voor mensen met een modaal inkomen of hoger is de hoogte van het bedrag lager of gelijk aan afgelopen jaar. Maar mensen die net onder modaal verdienen, € 3.000 bruto per maand, ontvangen dit jaar netto 242 euro meer vakantiegeld.

ADP vakantiegeld 2024.png
Een parttime medewerker die € 1.750 bruto per maand krijgt, incasseert 578 euro extra ten opzichte van 2023. Mensen met een modaal inkomen (€ 3.395 bruto per maand) krijgen netto € 19 minder dan afgelopen jaar. Als je drie keer modaal verdient (€ 10.185 bruto per maand), valt het vakantiegeld netto € 637 lager uit.

Gevolgen minimumloon per uur
De introductie van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024 heeft ook invloed op de hoogte van het vakantiegeld. Een werknemer met het minimumloon op basis van een 36-urige werkweek ontvangt € 15 minder vakantiegeld ten opzichte van 2023. Minimumloners met een 38-urige of 40-urige werkweek ontvangen netto respectievelijk € 12 en € 40 meer.

De belangrijkste reden hiervoor is, dat door de invoering van een wettelijk minimum uurloon er bij een 38-urige en 40-urige werkweek ook over een hoger salaris (meer uren) vakantiegeld wordt opgebouwd.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?