Personeelsnet

Het Nieuwe Leren: Train je collega

Dat het trainen van medewerkers géén euro hoeft te kosten, bewijzen 22 overheidswerkgevers begin oktober met de ‘Train je collega’-week. Hun ambitie: in 1 week trainen 1.000 werknemers 10.000 collega’s.

Dat het trainen van medewerkers géén euro hoeft te kosten, bewijzen 22 overheidswerkgevers begin oktober met de ‘Train je collega’-week. Hun ambitie: in 1 week trainen 1.000 werknemers 10.000 collega’s.

‘Train je collega’ is een initiatief van een aantal ambtenaren van gemeente Amsterdam. Vorig jaar hebben zij bottom-up een week georganiseerd waarin 600 werknemers door hun collega’s zijn getraind.
“Dit alles zonder budget en door gebruik te maken van het enthousiasme en het netwerk van de deelnemers”, aldus het persbericht.

22 overheidswerkgevers
Het succes van Amsterdam heeft dit jaar veel navolging gekregen. Van 1 tot en met 5 oktober is er een landelijke ‘Train je collega’-week waaraan 22 overheidswerkgevers meedoen: gemeenten (waaronder de grote vier), ministeries en organisaties als universiteit Utrecht en het UWV.

Met elkaar verzorgen ze in één week honderden trainingen voor eigen medewerkers en voor professionals van andere overheidsorganisaties: van 'Twitter voor newbies' tot 'Ontstressen met behulp van (zelf)hypnose'.
De meest aangeboden trainingen en workshops liggen op het terrein van computervaardigheden, social media, efficiënter werken en soft skills. Via de website van 'Train je collega' kunnen deelnemers zich hiervoor inschrijven.

Kennis en expertise beter benut
Dat het initiatief géén opleidingseuro kost, is in een tijd van bezuinigingen natuurlijk mooi meegenomen.
Maar minstens zo belangrijk is dat de organisaties hiermee de kennis en expertise die ze al in huis hebben, beter weten te benutten. Bovendien blijken medewerkers erg gemotiveerd om hun kennis over te dragen op collega’s.

Effectiever
Daarnaast kan deze manier van trainen ook weleens effectiever zijn dan het inschakelen van externe opleiders. Zo zullen trainingen die door eigen medewerkers worden gegeven, vaak relevanter zijn. De eigen medewerkers kennen immers als geen ander de behoefte van de organisatie en de bedrijfscultuur.
Bovendien weten medewerkers die zo’n interne workshop hebben gevolgd, na afloop precies bij wie ze moeten zijn als ze later vragen hebben.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?