Het kabinet houdt tot 1 januari 2014 de grenzen gesloten voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Dat blijft zo, vanwege de stijgende werkloosheid en de naderende recessie.
Het kabinet wil tegengaan dat 500.000 mensen met een uitkering aan de kant staan, terwijl het bedrijfsleven tegelijkertijd steeds meer arbeidsmigranten aantrekt.
Meer arbeidsmigranten dan gedacht
Het aantal migranten uit Midden- en Oost-Europa is groter dan het kabinet had verwacht. De meest recente schattingen gaan er vanuit dat er tussen de 286.000 en 325.000 migranten in Nederland zijn. Het Centraal Planbureau schat dat er jaarlijks nog eens maximaal 20.000 Roemenen en Bulgaren naar Nederland komen als de grenzen voor werknemers uit die landen helemaal open zouden gaan.
Sinds april 2011 heeft het kabinet maatregelen aangekondigd om problemen met arbeidsmigratie aan te pakken. Zo let de Arbeidsinspectie beter op onderbetaling en wordt de registratieplicht van uitzendbureaus beter geregeld. Ook heeft het kabinet afspraken gemaakt met België over de aanpak van malafide uitzendbureaus. Daarnaast overlegt het kabinet met andere EU-landen over maatregelen om arbeidsmigratie in goede banen te leiden.
Pas na 5 jaar recht op bijstand
Het kabinet wil dat arbeidsmigranten pas nadat zij vijf jaar in Nederland hebben gewerkt in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering. Nu kan iemand na een jaar al in aanmerking komen voor bijstand. Het de eigen verantwoordelijkheid van de arbeidsmigrant om van zijn verblijf in Nederland een succes te maken. De overheid kan randvoorwaarden scheppen, maar de arbeidsmigrant kiest er zelf voor om in Nederland te werken, vindt het kabinet.