Gemopper aan de start van sociaal overleg

Na ruim anderhalf jaar van interne ruzies, richt vakcentrale FNV nu haar pijlen weer op het kabinet. De FNV vindt dat het kabinet het sociaal overleg frustreert door maatregelen te nemen zonder de FNV daarin te kennen. Werkgevers en vakcentrale CNV hebben nog wel vertrouwen in het sociaal overleg.

‘Het kabinet smoort het prille overleg over hervorming van de zorg, de arbeidsmarkt en de oudedagsvoorziening in de kiem met het ijzerenheinig doordrukken van beleid’, aldus FNV-voorzitter Ton Heerts in de Volkskrant van 28 januari 2013. Hij vindt dat de vakbeweging niet serieus wordt genomen door de bewindspersonen met wie onderhandeld moet worden: ‘Het kabinet frustreert het overleg met de vakbeweging en de werkgevers over een sociaal akkoord. ‘

Geen vertrouwen meer
Heerts is erg teleurgesteld over de aankondiging van het kabinet dat de AOW-leeftijd versneld omhoog gaat en dat er alleen voor een kleine groep minima een overbruggingsregeling komt voor het AOW-gat. Hij benadrukt dat er niets wordt gedaan om mensen duurzaam langer te laten doorwerken, terwijl daar wel afspraken over zijn gemaakt. Ook is de flexibele AOW zomaar ineens van de baan.

Eerder toegezegd overleg door minister Blok over het hypotheekbeleid vindt ook niet plaats, stelt Heerts. Ook is de 'uitholling van de sociale zekerheid' Heerts een doorn in het oog.

Overleg loopt nog
Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden helemaal niet dat het sociaal overleg geen kans krijgt bij het kabinet. 'We hebben nog tot eind maart en zijn volop in gesprek', aldus de ondernemersorganisaties.

Volgens de werkgevers moet in het overleg nog worden gepraat over het ontslagrecht, de WW, het pensioen en de woningmarkt. Ze wijzen erop dat het vertrouwen in de economie moet terugkeren. De bouw- en de woningmarkt moeten weer op gang komen, en er moet duidelijkheid komen op sociaal terrein. 'Dat is een verantwoordelijkheid van alle partijen, de sociale partners en het kabinet.'

Niet eenvoudig, maar wel hoopvol
CNV-voorzitter Jaap Smit stelt ook dat er nog volop overleg is met de Stichting van de Arbeid (werknemers en werkgevers), de Sociaal Economische Raad (SER), Kamerleden en bewindspersonen.

Het overleg rond de sociale agenda met werkgevers en het kabinet is net gestart. Smit hoopt ‘de komende weken, met het mandaat van de leden, een aantal stappen te kunnen zetten met kabinet en werkgevers’. Smit benadrukt wel dat dit niet gemakkelijk zal zijn ‘gezien de huidige economische situatie en de ruimte die het regeerakkoord biedt’.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?