Eerlijke selectieprocedure trekt talentvolle sollicitanten aan

Door talentvolle sollicitanten een eerlijke en respectvolle selectieprocedure bieden, kunnen organisaties hun werkgeversimago verbeteren. Want een positieve ervaring met het sollicitatieproces zorgt voor groeiend vertrouwen in een organisatie, waardoor ook andere talenten eerder zullen solliciteren.

Vooral onder kennisintensieve bedrijven is er een jacht naar talent. Zij doen er goed aan te zorgen voor een rechtvaardig sollicitatieproces. Ook moeten zij de ‘rechtvaardigheidsverwachting’ van sollicitanten gestructureerd managen. Dit trekt meer talentvolle sollicitanten aan, vermindert faalangst tijdens de sollicitatie en bindt bovendien de meest talentvolle sollicitanten. Dit stelt Brigitte Geenen, die met haar proefschrift 'Managing Applicant Justice Expectations' op 12 april 2013 tot doctor promoveert zij aan de Open Universiteit.

Kandidaten communiceren met elkaar
Bij kennisintensieve bedrijven is een hevige strijd gaande om talentvolle medewerkers aan te trekken en te behouden die op meer plaatsen in een organisatie inzetbaar zijn. De meest talentvolle sollicitanten kunnen het zich bovendien veroorloven te kiezen voor de meest aantrekkelijke werkgever.

Brigitte Geenen onderzocht onder meer de invloed van communicatie tussen sollicitanten over de rechtvaardigheid van personeelsselectie. Zij concludeert dat de kracht van communicatie tussen potentiële kandidaten onderling, veel groter is dan bedrijven zich realiseren. Bedrijven doen er daarom goed aan om sollicitanten te stimuleren feedback te geven via sociale mediaplatforms zoals twitter.
                                            
Meer respons bij eerlijk sollicitatieproces
Potentiële talentvolle sollicitanten reageren volgens Brigitte Geenen eerder op een vacature wanneer zij van elkaar horen dat de selectieprocedure eerlijk en respectvol is verlopen en dat de resultaten van een selectietest op een zorgvuldige manier worden benut.

Door deze positieve communicatie groeit het vertrouwen in een organisatie en de verwachting dat ook zij eerlijk worden behandeld. Bovendien zullen sollicitanten daardoor gemotiveerder zijn en zal het faalangst tijdens het sollicitatiegesprek en de selectietest kunnen verminderen.

Minder klachten en beter imago
Het voordeel voor bedrijven is verder dat zij zo een beter zicht krijgen op de meest talentvolle kandidaten waarnaar zij op zoek zijn. Daar komt bij dat een positieve gemoedstoestand bij sollicitanten resulteert in minder klachten over de procedure en een beter imago van de organisatie als aantrekkelijke werkgever.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?