Economie groeit, meer vast werk en overspannen arbeidsmarkt

De Nederlandse economie blijft zo goed presteren dat de arbeidsmarkt oververhit dreigt te raken. Want in het tweede kwartaal van 2019 nam het aantal openstaande vacatures toe tot 284 duizend, terwijl de werkloosheid afnam naar 305 duizend. Er zijn nu gemiddeld dus 93 vacatures per 100 werklozen. Steeds meer mensen krijgen daarom een vaste baan, meldt het CBS. Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 40 duizend toe tot 10 miljoen 672 duizend.

In Duitsland en het VK kromp de economie licht in het tweede kwartaal van 2019, maar in Nederland gaat het nog opvallend goed. Volgens de eerste berekening van het CBS, is het bruto binnenlands product (bbp) in het tweede kwartaal van 2019 zelfs met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat komt vooral door investeringen, de consumptie door huishoudens en het handelssaldo.

Verdere toename vast werk
In het tweede kwartaal van 2019 hadden 5,5 miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, 193 duizend meer dan een jaar eerder. Zij hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren per week. Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis.

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is in dezelfde periode ook gegroeid, maar stagneerde in de eerste twee kwartalen van 2019.

Record openstaande vacatures
Eind juni 2019 liep het aantal openstaande vacatures op naar de recordstrand van 284 duizend. Dat is een toename van 6 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Er zijn nu ruim driemaal zo veel vacatures als op het dieptepunt in 2013.

Ook de vacaturegraad steeg in het tweede kwartaal van 2019 verder, van 33 naar 34. Dit verhoudingsgetal geeft aan hoeveel vacatures er zijn per duizend banen van werknemers. Hiermee komt ook deze graadmeter uit boven de hoogste stand die eerder in 2007 en 2008 werd genoteerd (toen 32 vacatures per duizend werknemersbanen).

Meeste vacatures in de handel
De meeste openstaande vacatures zijn er in de handel (56 duizend), de zakelijke dienstverlening (47 duizend) en de zorg (38 duizend). In de zorg nam het aantal vacatures in het tweede kwartaal het meest toe, met 3 duizend. Ook in de zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur steeg het aantal vacatures duidelijk. Daar staat tegenover dat in vijf bedrijfstakken het aantal vacatures iets afnam.

Bij vijf van de veertien bedrijfstakken heeft het aantal openstaande vacatures nu een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit geldt voor de handel, de zorg, de horeca, het onderwijs en de informatie en communicatie. In de bedrijfstak financiële dienstverlening is het beeld totaal anders: daar bedraagt het aantal vacatures nu minder dan de helft van de hoge aantallen vacatures van voor de economische crisis.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?