Door akkoord wijzigen HR-maatregelen voor 2014 weer

En wéér wijzigen de plannen van het kabinet voor de komende jaren. Het kabinet Rutte II heeft geen meerderheid in de Eerste kamer, die ook nog eens politieker blijkt te stemmen dan het kabinet hoopte. Nadat de senatoren in meerderheid het pensioenplan wegstemden, moest het kabinet wel een akkoord sluiten met de oppositie. Dat is gelukt, maar zorgt er wel voor dat allerlei maatregelen van het kabinet opnieuw veranderen. Zo worden besluiten uit het Sociaal Akkoord eerder ingevoerd.

Afgelopen vrijdag sloot het kabinet een begrotingsakkoord met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Daarmee is ook een meerderheid ontstaan in de Eerste kamer van één stem. De 6 miljard extra bezuinigingen zijn overeind gebleven, maar de belastingen voor burgers en bedrijven gaan wel omlaag. Verder gaat er extra geld naar onderwijs en innovatie.

Bedrijven gaan in 2014 dubbel zoveel arbeidsgehandicapten in dienst nemen en sectoren moeten meer doen aan de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Verder zal de positie van flexwerkers en stroomlijning van het ontslagrecht met een half jaar worden versneld. Gezinnen krijgen financieel meer lucht, ook als er maar één ouder werkt. Op (langere) termijn moet het totale pakket ook meer werkgelegenheid opleveren. Om de ombuigingen mogelijk te maken, moeten ministeries extra bezuinigen en gaan de belastingen op autorijden en milieuvervuiling omhoog.

Een handig overzicht van alle maatregelen uit het akkoord die voor HR-professionals van belang zijn, vindt u hier in Personeelsnet.

FNV blijft tegen 6 miljard bezuinigen
In het pakket worden enkele maatregelen van het Sociaal Akkoord sneller ingevoerd. Het kabinet bezweert dat het akkoord daarmee niet wordt opengebroken, maar het is de vraag hoe de sociale partners daar over denken. Vakcentrale CNV laat doorschemeren met het resultaat te kunnen leven, maar vandaag komt het FNV Ledenparlement bijeen om over het begrotingsakkoord te praten.

FNV-voorzitter Ton Heerts heeft het kabinet steeds duidelijk gemaakt voor het Sociaal Akkoord te staan, maar het volledig oneens te zijn met de extra bezuinigingen. Nu het kabinet toch aan het Sociaal Akkoord peutert, is het de vraag hoe de FNV-leden daar over denken. Veel ruimte voor aanpassingen om de FNV nog tegemoet te komen lijkt er niet te zijn, heeft minister Dijsselbloem (Financiën) al aangegeven.

Ondernemers zijn kritisch over akkoord
De gezamenlijke Nederlandse ondernemingsorganisaties vinden het begrotingsakkoord ‘weliswaar een verbetering ten opzichte van Prinsjesdag’, maar zijn desondanks kritisch. Positief is dat er nu een akkoord ligt dat kan zorgen voor politieke stabiliteit, maar de ondernemers vinden de belastingen nog steeds te hoog

Pluspunten vinden de ondernemers dat de lastenverzwaring voor zelfstandigen grotendeels wordt teruggedraaid en dat de inkomens minder worden genivelleerd. Ook wordt arbeid goedkoper en staan er andere maatregelen in het akkoord die de economie versterken.

Het Sociaal Akkoord is ‘op een aanvaardbare manier intact gebleven, al is de opgave om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen aanzienlijk verzwaard’, stellen de ondernemersorganisaties.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?