Deze HR-beleidsbepalers gaan we niet meer zien
Door de kabinetscrisis zullen PvdA bewindslieden voortaan ontbreken in het HR-nieuws. Personeelsnet geeft een overzicht van de gezichten die we (voorlopig) niet meer zullen zien.
Nu de PvdA uit het kabinet is gestapt, zullen de zittende bewindslieden van CDA en Christenunie de opengevallen taken erbij doen. Gelukkig voor hen, moeten ze vooral zorgen dat lopende zaken worden afgehandeld. Want grote beleidsbeslissingen mogen de ministers en staatssecretarissen niet meer nemen, ook niet in hun eigen portefeuille.
Dat geldt dus ook voor minister Donner (SZW). Omdat hij van het CDA is blijft hij gewoon aan, maar grootse sociale hervormingen zal hij achterwege moeten laten.
Afscheid van drie ministers
Op het brede HR-terrein zullen we de ministers Bos, Plasterk en Van der Laan niet meer terugzien.
PvdA-voorman
Wouter Bos was
minister van Financiën en vicepremier in het kabinet-Balkenende IV. Als bewaarder van de schatkist, zou Bos binnenkort de eerste contouren voor megabezuinigingen op de rails zetten. Jaarlijks moet 35 miljard euro worden bezuinigd, waarvan een groot deel in de sociale zekerheid gevonden moet worden.
Ronald Plasterk, de gewezen
minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was verantwoordelijk voor de breed gewenste kwaliteitsverbetering in het hoger onderwijs. Hij maakte zich op om te schrappen in het beurzenstelsel voor studenten, maar is aan de afronding niet toegekomen.
Eberhard van der Laan is maar kort
minister voor Wonen, Wijken en Integratie geweest. Hij volgde op 14 november 2008 Ella Vogelaar op. Van der Laan moest zorgen voor een harde maar sociale opstelling bij de integratie van allochtone bevolkingsgroepen. Werk was daarbij een speerpunt.
Drie staatssecretarissen gaan weg
Naast drie ministers, zullen ook de namen van drie staatssecretarissen verdwijnen uit de HR-nieuwsberichten.
Jetta Klijnsma was maar kort onderdeel van Balkenende IV. Op 18 december 2008 volgde ze Ahmed Aboutaleb op als
staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Klijnsma was daarvoor een bij de bevolking geliefde wethouder in de gemeente Den Haag.
Ze motiveerde haar stap om staatssecretaris te worden zelf `om soelaas te bieden voor de hele arbeidmarkt`, waarbij haar hart `in het bijzonder uitging naar de onderkant van de arbeidsmarkt, juist in zorgelijke tijden`.
Sharon Dijksma was de
staatssecretaris van Onderwijs en verantwoordelijk basisscholen en kinderopvang. Onder haar bewind werd een kwaliteitsslag in de kinderopvang gemaakt. Tegelijkertijd bezuinigde Dijksma op de vergoedingen voor thuisopvang, die volledig uit de hand liepen.
Oorspronkelijk bankier bij ABN AMRO, werd
Frank Heemskerk na drie jaar Kamerlidmaatschap
staatssecretaris van Economische Zaken. In het buitenland mocht hij de titel
minister voor Buitenlandse handel voeren. Heemskerk wilde Nederland laten zien `dat globalisering geen plaag is, maar dat het voor Nederland en andere landen heel veel perspectief biedt. Economisch, maar ook zeker sociaal`.