Tijdens de crisis zijn 1900 kenniswerkers met steun van de overheid vanuit bedrijven bij kennisinstituten gedetacheerd. Nu werken 9 van de 10 weer bij hun oude werkgever. Zo zijn ze voor ons land behouden.
Dat blijkt uit de evaluatie van de Kenniswerkersregeling die het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Bij het uitbreken van de wereldwijde kredietcrisis kregen bedrijven die te kampen hadden met acute omzetdaling, de mogelijkheid kenniswerkers tijdelijk te detacheren in plaats van hen te moeten ontslaan. In totaal maakten 1900 kenniswerkers van de regeling gebruik. De overheid droeg daaraan 180 miljoen euro bij. Volgens minister van Verhagen (EL&I) heeft de regeling `veel hoog opgeleide specialisten voor de Nederlandse economie behouden`.
Structurele maatregelen
Bedrijven en kennisinstellingen zijn ook enthousiast over de impuls die de regeling betekende voor de samenwerking van bedrijven met kennisinstituten. Het kabinet neemt daarom structurele maatregelen om de uitwisseling van kenniswerkers in bedrijven en kennisinstellingen te verbeteren. Zo wordt de uitwisseling van kenniswerkers tussen bedrijven en kennisinstellingen fiscaal ondersteund.
|