Personeelsnet

Depressie? De baas heeft het gedaan!

Werknemers worden niet depressief van een hoge werkdruk. Een onrechtvaardige baas of werkomgeving is de belangrijkste oorzaak van depressies.

Werknemers worden niet depressief van een hoge werkdruk. Een onrechtvaardige baas of werkomgeving is de belangrijkste oorzaak van depressies.

Bij de aanpak van een depressie zoeken bedrijven vooral de oplossing in het verminderen van de hoeveelheid werk en de werkdruk.
Maar volgens Deens onderzoek ligt de werkelijke oorzaak doorgaans ergens anders.

MIS NIKS MEER: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Speeksel
Om de oorzaken van een depressie te achterhalen, hebben Deense wetenschappers een grootschalig onderzoek onder overheidspersoneel gedaan. Zo'n 4.500 werknemers kregen een vragenlijst voorgelegd. Daarnaast hebben de onderzoekers de meeste deelnemers aan het onderzoek persoonlijk ondervraagd.
Ook hebben de wetenschappers van de deelnemers speeksel afgenomen. Door te kijken naar de concentratie van het stresshormoon cortisol konden zij de stress meten.

Onrechtvaardig
Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vooral depressief worden van het gevoel dat hun leidinggevende niet naar hen luistert of niet eerlijk met hen omgaat. Ook het gevoel dat de werkomgeving medewerkers niet gelijk behandelt, kan een depressie in de hand werken.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt niet de hoeveelheid werk een depressie, maar zorgt een depressie voor het gevoel dat de berg werk maar niet af komt.

Lees ook:
Flow: hoe managers deze energiebron kunnen blokkeren
Managers gefocused op mensen boeken beter resultaat

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?