Crisis geeft nieuwe ondernemers duwtje in de rug
Nu de arbeidsmarkt tegen zit, waagt een nieuwe generatie de stap naar het ondernemerschap. Want zelfstandig ondernemen lijkt een alternatieve route naar persoonlijk en zakelijk succes.
Door de huidige crisis durft een hele nieuwe generatie de stap te zetten naar zelfstandig ondernemerschap. Eén op de vijf ondervraagde werknemers denkt er over om die stap daadwerkelijk te zetten, zo blijkt uit onderzoek door
Kelly Services, één van de 5 grootste uitzendorganisaties ter wereld. Wereldwijd werden 134.000 mensen bevraagd: in Noord-Amerika, Azië en Europa (ook in Nederland).
10 procent is ondernemer
Eén op de tien respondenten noemt zichzelf zelfstandig ondernemer en bijna de helft van de ondervraagden geeft aan meer zelfstandig te willen gaan werken.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een vijfde van de respondenten erover denkt een eigen bedrijf te starten. De groep 18- tot 29-jarigen is daarover relatief vaker enthousiast dan ondervraagden uit 'Generatie X' (30-47 jaar) of de babyboomers (48-65 jaar). Mannen uit die laatste categorie vormen overigens het overgrote deel van de ondervraagden die aangaven al als zelfstandig ondernemer werkzaam te zijn.
Volgens Astrid Akse van Kelly Services slaan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt wereldwijd een nieuwe weg in als zelfstandig ondernemer, freelancer of consultant. Zo nemen ze hun carrière in eigen hand. Zelfstandig ondernemen wordt dan ook steeds vaker gezien als een weg naar persoonlijk en zakelijk succes.
Functies uitbesteden
De toename van het aantal zelfstandigen gaat gelijk op met de trend bij bedrijven naar meer flexibiliteit door ondersteunende functies uit te besteden aan externe partijen.
Jongeren staan over het algemeen eerder positief tegenover een meer flexibele en ondernemende werkomgeving dan hun oudere collega's. Ingenieursbureaus, educatie en financiële dienstverlening hebben de hoogste concentratie zelfstandigen.
Nederlander overtuigd van eigen kwaliteiten
Het onderzoek in Nederland leidde tot een aantal andere interessante bevindingen:
10 procent van de respondenten is op dit moment zelfstandig. Hiervan is ruim 13 procent babyboomer, tegenover 10 procent voor zowel 'Generatie X' als 'Generatie Y'.
De belangrijkste bezwaren tegen het starten van een zelfstandige onderneming zijn de onzekerheid ten aanzien van het inkomen, een gebrek aan vaardigheden of een gebrek aan steun.
Bijna de helft van de ondervraagde babyboomers (49 procent) gelooft dat de eigen kennis en vaardigheden toereikend zijn om als zelfstandig ondernemer te werken, tegenover 40 procent van Generatie X en 30 procent van Generatie Y.
Bijna een derde van alle ondervraagden denkt dat er voldoende vraag is naar hun individuele kennis en vaardigheden.
19 procent van de respondenten in Nederland is van plan om een bedrijf te starten. Hiervan is 22 procent afkomstig uit 'Generatie Y', 18 procent uit 'Generatie X' en 14 procent is babyboomer.