Conflicten op de werkvloer ontstaan vaker dan je denkt uit generatieverschillen. Waar Gen Z een open confrontatie niet uit de weg gaat, kiest generatie X liever voor een zakelijke benadering. Dat verschil in stijl kan wrijving geven, maar ook kansen bieden. Wie generatieverschillen herkent én begrijpt, legt de basis voor een inclusieve en veerkrachtige werkomgeving. In dit artikel legt generatie-expert Manou van Eerten uit hoe je optimaal omgaat met generatieverschillen in je team en werkpraktijk. En hoe je daarbij recht doet aan het verschil in normen en waarden over werk en leven.
Expertbijdrage door Manou van Eerten | Manou is loopbaancoach, geeft workshops over generatiediversiteit en geeft lezingen over dit thema. Van Eerten is oprichter van The ME Company.
Hoe zorg je voor verbinding tussen generaties?
Met welke generatie ga je makkelijker de confrontatie aan, je eigen generatie, een andere of maakt het niet uit? Dit is een vraag die ik regelmatig stel in workshops over het overbruggen van generatieverschillen. Antwoorden op deze vraag verschillen namelijk nogal per generatie. Voor GenZ is een conflict aangaan bijvoorbeeld een manier om eerlijk en transparant (over je emoties) te zijn en dat doen ze met gemak naar alle generaties, terwijl generatie X het liever ‘zakelijk’ houdt (lees: de inhoud bespreekt) en ‘verbeterpunten’ (lees: advies) geeft aan jongere generaties.
Als generatie-expert is het mijn missie om generaties met elkaar te verbinden, zodat elke generatie zich thuis voelt op de werkvloer. Het tegenovergestelde van in conflict zijn met elkaar dus😊. Want hoe zorg je voor verbinding wanneer generaties hun eigen perspectieven, voorkeuren en manieren van conflict hebben?
Wat is een generatieconflict?
Laat ik beginnen met het definiëren van het begrip ‘conflict’. In essentie is een conflict een situatie waarin twee of meer partijen tegengestelde belangen, doelen, waarden of percepties hebben. Een botsing dus. Een botsing tussen generaties kan bijvoorbeeld leiden tot situaties waarin:
Conflicten lijken dan negatief, maar bij een constructieve aanpak kan een conflict juist een kans op persoonlijke en organisatorische groei bieden. Een kans tot verbinden, elkaar beter begrijpen en van elkaar leren. Maar dan moet je het conflict wel constructief aanpakken. En dat is best een uitdaging met de mix van generaties op de hedendaagse werkvloer …
Overzicht van generaties op het werk
Want hoe gaan de verschillende generaties om met conflict? Mag ik je meenemen in een overzicht? Wil je dit overzicht liever overslaan, scroll dan meteen door naar de 6 handreikingen die ik aan het eind van dit artikel geef over hoe je generatieconflicten kunt beslechten.
Generaties op het werk: Van Babyboomer tot GenZ |
1. Babyboomers (1940–1955): Stabiliteit en sociale verandering |
De babyboomers groeiden na de Tweede Wereldoorlog op in een tijd van wederopbouw en beleefden de bloei van de verzorgingsstaat. Deze generatie werd gevormd door een periode van groei en welvaart, maar ook door sociale veranderingen zoals de seksuele revolutie en de opkomst provo’s, baas in eigen buik, etc. Babyboomers hebben vaak een idealistische benadering van conflicten. Ze zien debat en discussie als waardevolle middelen om een oplossing te bereiken. Ze streven naar compromissen en duurzame oplossingen. |
2. Generatie X (1955–1970): Zelfredzaam en flexibiliteit |
Generatie X groeide op in een tijd van economische onzekerheid, zoals de oliecrisis van de jaren zeventig. Ze maakte de opkomst van individualisme en veranderingen in gezinsstructuren mee door stijgende echtscheidingscijfers. X zette het thema diversiteit op de agenda. |
3. Pragmatische Generatie (1970–1985): Praktisch en resultaatgericht |
De Pragmatische Generatie groeide op in een tijd van technologische vooruitgang en maatschappelijke verschuivingen door toenemende globalisering. Deze generatie werd geconfronteerd met het opkomen van de digitale technologie en de afname van traditionele sociale structuren zoals het huwelijk en de kerk. |
4. Millennials (1981-1996): Transparantie en empathie |
Millennials groeiden op in een tijd van economische groei en de opkomst van technologie. Ze hebben een sterke focus op persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en willen gelijkwaardig meedoen. Ik wil lol hebben in mijn werk, ik wil leren van senioren en mijn werk dient afgestemd te zijn op mijn persoonlijke behoeftes. |
5. GenZ (1996-nu): Direct en rechtvaardig |
GenZ is geboren in een tijd van vooruitgang en sociale geloofwaardigheid. Thema's zoals klimaatverandering en inclusiviteit spelen een grote rol in hun wereldbeeld. Als ik de impact van mijn werk op de samenleving zie, dan geeft me dat een voldaan gevoel over mijn werk en mijn leven. |
De waarde van generatieleren bij conflicten
Ik hoor je nu denken: ‘Mooi omschreven, Van Eerten, maar hoe ga je dan constructief met conflicten tussen generaties op de werkvloer om? Het is nog vrij abstract zo.'
Wel, hier komt het generatieleren om de hoek kijken. Generatieleren is een continue, wederzijdse uitwisseling van ideeën en inzichten, waarbij de nadruk ligt op het delen van perspectieven tussen verschillende generaties. Dit zorgt voor een bredere kijk op problemen en uitdagingen en kan leiden tot meer innovatieve oplossingen en een hogere betrokkenheid van medewerkers. Oftewel, erken dat generatieverschillen een realiteit zijn én zie deze als een bron van vernieuwing. Beweeg naar een aanpak die diversiteit omarmt en generatiekloven overbrugt.
Zes handreikingen om generaties bij elkaar te brengen
Om dit te realiseren wil ik je 6 handreikingen geven:
Kortom: Generatieverschillen kunnen spanningen veroorzaken, maar bieden ook kansen voor innovatie, verbinding en vitaliteit. Door open communicatie en respect kunnen conflicten veranderen in mogelijkheden om van elkaar te leren waardoor uitval en verloop voorkomen worden. In plaats van de kloof te verergeren, kunnen verschillen dan benut worden om sterker te worden, elkaar te inspireren en samen te groeien. En dat is waar ik me als generatie-expert hard voor maak!
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met me op via manou@mecompany.nu of lees het artikel dat ik hierover schreef voor de special over conflicten van Holland Management Review.