Personeelsnet

Benelux is jarig: vakbonden eisen ‘sociale europol’ tegen arbeidsmarktfraude

De Benelux bestaat 60 jaar. België, Nederland en Luxemburg gaan hechter samenwerken en sluiten daar een nieuw verdrag voor af. De vakbonden in de Benelux-lidstaten vinden dat de regeringen voortrekkers moeten zijn om Europa socialer te maken. Ze willen dat Europese arbeidsinspecties beter samenwerken om twijfelachtige constructies voor spotgoedkope arbeid op te sporen.

De vakbonden vinden dat het Benelux-werkprogramma moet helpen om tot kwaliteitsvolle banen te komen in een arbeidsmarkt zonder grenzen. Ze waarschuwen de regeringen voor de gevolgen van een doorgeslagen flexibilisering, precaire arbeidsconstructies en platformeconomieën.

Benelux moet sociale voortrekker blijven
De Benelux-lidstaten zijn voortrekkers binnen de Europese Unie op sociaal gebied. De vakbonden willen dat ze die voortrekkersrol gebruiken om gezamenlijk schijnconstructies aan te pakken, die arbeid precair maken en tot misbruik leiden,

Het is volgens de bonden dan ook erg jammer, dat de Hongaarse en ook de Poolse regering zich verzetten tegen de herziening van de Detacheringsrichtlijn. De Oost-Europese vakbonden hebben daarentegen de strijd tegen sociale dumping verder opgedreven.

Samenwerken in ‘sociale europol’
Er is een Europese Arbeidsautoriteit opgericht, die een weerspiegeling is van de Benelux-verklaring van 2014. Daarin eisten de vakbonden al de oprichting van een sociale Europol als Europese sociale inspectiedienst. Het volgende punt is het versterken en uitbreiden van de grensoverschrijdende samenwerking van de inspectiediensten. De vakbonden dringen hier al een tijd op aan.

Want arbeidsmarktfraude stopt niet aan grenzen. De inspectiediensten in Luxemburg, België en Nederland hebben al enkele gezamenlijke controles uitgevoerd. Uitwisseling van gegevens, het delen van analyses en intensieve contacten zorgen ervoor dat overtredingen worden opgespoord.

Vakbonden willen betrokkenheid bij Benelux-arbeidsmarkt
Binnen de grenzeloze Benelux-arbeidsmarkt, met waardig werk als kern, is de betrokkenheid van de vakbonden meer dan broodnodig. De verklaring is hier heel duidelijk over. Wij hebben hoge verwachtingen over de rol die wij als Benelux-partners kunnen spelen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?