Afbrokkeling talent dreigt na twee jaar bezuiniging
Door bezuinigingen vanwege de economische crisis, dreigt de ontwikkeling van talentvolle medewerkers in het nauw te komen. Zo kunnen bedrijven onherstelbare achterstand oplopen.
Hiervoor waarschuwt
StepStone Solutions in het rapport
Companies at the Crossroads, na wereldwijd onderzoek onder 400 topmanagers door
the Economist Intelligence Unit.
Vertrouwen is ondermijnd
Het onderzoek wijst uit dat na twee jaar van bezuinigingen het vertrouwen op de werkvloer sterk is ondermijnd. Dit verlaagt de betrokkenheid van medewerkers, terwijl dat een essentiële graadmeter is voor het toekomstige succes van organisaties.
Het onderzoek laat zien dat organisaties zonder de juiste talentstrategie het risico lopen om kennis en kunde te verliezen. Dat gebeurt dan in een periode dat gemotiveerde medewerkers juist cruciaal zijn voor economisch herstel. Daarbij groeit de behoefte aan toptalent terwijl het aantal plekken voor hoogopgeleide starters juist keldert.
Bedrijven op een kruispunt
Volgens Sander Kerkhoffs, Country Manager Nederland van StepStone Solutions, staan bedrijven op een kruispunt. Zonder aandacht voor talentontwikkeling brokkelt hun talentbasis vanaf nu gaandeweg af. Dat leidt uiteindelijk tot slechtere bedrijfsresultaten.
`Het valt op dat Nederlandse managers pessimistischer zijn over het herstel dan internationale collega`s`, stelt Kerkhoffs. `Vergrijzing, generatieverschillen en de bijbehorende leeftijdsafhankelijke drijfveren zijn een extra uitdaging waar zij rekening mee moeten houden`.
Liever secundaire arbeidsvoorwaarden
Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de jongere medewerkers carrièreontwikkeling het belangrijkst vindt, terwijl maar 1 procent van de 50-plussers dat vindt. Bijna 40 procent van de oudere medewerkers hecht vooral aan secundaire arbeidsvoorwaarden, tegen 2 procent van de 20 tot 30-jarigen.