Omdat personeelsadviseurs te maken krijgen met vragen van medewerkers en gepensioneerden over het mogelijk korten op hun pensioen, geeft Personeelsnet hier 8 antwoorden.
Werknemers en gepensioneerden maken zich flinke zorgen om hun pensioen. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt, dat 7 van de 10 mensen vindt dat de pensioenfondsen de pensioencrisis jaren geleden al aan hadden kunnen zien komen.
Bovendien is 6 van de 10 bang dat er straks minder pensioen wordt uitbetaald, dan aanvankelijk werd gedacht. Toch wil 47% niet dat de pensioenpremies worden verhoogd om de dekkingsgraad van pensioenfondsen te verbeteren. Van de gepensioneerden vindt overigens 60% het wel een goed idee dat werkgevers en werknemers meer premie gaan betalen om korting op de pensioenen te voorkomen.
8 antwoorden over pensioenkorting
Op basis van verschillende bronnen, zoals de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen, vakbonden, het Ministerie van SZW en de Stichting Pensioenkijker, zocht Personeelsnet antwoorden op vragen waar de personeelsadviseur mee geconfronteerd kan worden.
1. Staat ons pensioenfonds er ook zo slecht voor?
Het is nog geen uitgemaakte zaak dat er echt op de pensioenen wordt gekort door enkele pensioenfondsen. Maar of dat moet, weten nu alleen de bestuurders van de betreffende fondsen. Werkgevers (of hun personeelsadviseurs) en gepensioneerden kunnen het best contact opnemen met het pensioenfonds waarbij ze zijn aangesloten. De pensioenfondsen zullen hun deelnemers ook actief informeren.
Overigens publiceren veel pensioenfondsen op hun website hoe het fonds ervoor staat en wat de dekkingsgraad is. De minimaal vereiste dekkingsgraad is 105%.
2. Als mijn pensioenfonds niet gaat korten, zit ik dan goed?
In totaal moesten door de crisis 340 van de 550 pensioenfondsen een herstelplan indienen bij De Nederlandsche Bank, omdat daar de dekkingsgraad niet de vereiste 105% bedroeg. In de herstelplannen gaven 18 fondsen aan dat zij in geval van nood ook op pensioenen zullen korten.
Op dit moment verkeren 14 van deze fondsen echt in de gevarenzone. Deze moeten dus mogelijk daadwerkelijk korten op de pensioenen per 1 januari 2011.
Er is overigens nog wel een kleine kans dat dit niet hoeft, als de fondsen De Nederlandsche Bank ervan kunnen overtuigen dat zij hun dekkingsgraad binnen enkele jaren voldoende kunnen herstellen.
Maar als het tegenzit, kunnen er mogelijk nog meer fondsen in de problemen komen, denken deskundigen. Het is zeker niet uitgesloten dat meer fondsen de komende jaren een besluit tot korting van de pensioenen moeten nemen. De pensioenfondsen worden bestuurd door werkgevers en vakbonden. De vakbondsbestuurders in de fondsen zullen zich waarschijnlijk met hand en tand verzetten als het op korten van pensioenen aankomt.
3. Merk ik er als medewerker ook wat van als er op het pensioen wordt gekort?
Ja, als een pensioenfonds moet besluiten om te korten op pensioenen, of om tijdelijk het pensioen niet te indexeren (mee te laten stijgen met de koopkracht), heeft dat ook effect op de pensioenen van medewerkers die nu nog pensioen opbouwen. Ook daarvan zullen de pensioenen uiteindelijk lager uitvallen.
Als een pensioenfonds besluit dat er meer premie moet worden ingelegd, zullen werkgever en werknemers die moeten opbrengen. Dan gaat het nettosalaris omlaag, omdat meer premie wordt afgetrokken.
4. Gaat het pensioen dan nooit meer omhoog?
Als het pensioen tijdelijk niet meer opbouwt, of zelfs wordt gekort, hoeft dat niet voor eeuwig te zijn. In goede tijden kunnen fondsen de achteruitgang proberen te repareren. Maar de toezichthouder (De Nederlandsche Bank) gaat er wel scherp op letten dat dit pas gebeurt als er weer vet op de botten zit, dus als de dekkingsgraad voldoende op orde is. De minimale dekkingsgraad moet 105% zijn. Dat is de ondergrens om aan alle toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen.
5. Waarom gaan de premies niet gewoon omhoog?
Fondsen korten niet zomaar op de pensioenuitkeringen. Ze zullen altijd eerst proberen om bijvoorbeeld beter te beleggen of om meer premie te vragen. Maar bij enkele pensioenfondsen is het zo fout gegaan, dat de toekomstige verplichtingen simpelweg niet meer kunnen worden gedekt met het verhogen van de premies.
Dan moet er wel worden gesneden in de pensioenen, omdat er anders te weinig geld overblijft om in de toekomt nog pensioenen uit te betalen aan de huidige werknemers die premie betalen.
6. De pensioenfondsen hebben toch miljarden in kas, is korten dan echt nodig?
Geen enkel land heeft zoveel bij elkaar gespaard voor de oude dag als Nederland. De fondsen hebben vele honderden miljarden euro`s in kas, en dat vermogen groeit nog steeds. Met het geld dat ze in kas hebben, moeten de fondsen nu pensioenen uitbetalen, maar ook over 30 of 40 jaar aan werknemers die dan met pensioen gaan.
De pensioenfondsen zijn kwetsbaar geworden omdat gepensioneerden steeds langer leven en dus langer pensioen krijgen. Bovendien komen er binnenkort veel gepensioneerden bij. Het kapitaal van de pensioenfondsen groeit nog wel, maar de (toekomstige) verplichtingen groeien bij veel fondsen helaas nog harder.
Vanwege de crisis houdt de Europese Centrale Bank de rente laag, zodat bedrijven en consumenten eenvoudiger kunnen lenen. Dat is goed voor de economie, maar hierdoor moeten de fondsen met een lagere rentestand rekenen. Daardoor moet er relatief meer dekking zijn. Verder zijn fondsen iets risicovoller gaan beleggen om meer rendement te maken in goede tijden. De keerzijde daarvan is, dat het met zulke enorme kapitalen ook flink mis kan gaan, als het tegenzit.
7. Hoe weet ik hoeveel pensioen ik later krijg?
Door de aandacht voor pensioenen, vragen veel mensen zich nu af hoeveel pensioen ze eigenlijk krijgen. Het pensioenfonds stuurt jaarlijks een pensioenoverzicht; mensen die uit dienst zijn (en niet meer onder het betreffende pensioenfonds vallen) krijgen iedere vijf jaar een overzicht.
Bij veel gebroken dienstverbanden kan het zicht op de pensioensituatie erg onduidelijk worden. Op www.pensioenkijker.nl kan iedereen die dat wil berekenen hoeveel pensioen er later wordt uitgekeerd. Ook kun je daar berekenen hoeveel pensioen er nodig is, zodat er eventueel kan worden bijgespaard. Wel eerst de ordner met financiële papieren opzoeken en bij de hand houden, om alle vragen goed in te kunnen vullen.
8. Kan ik bij vertrek mijn pensioenwaarde nog overdragen aan een ander fonds?
Bij verandering van baan kan het pensioenkapitaal worden `meegenomen` naar een ander pensioenfonds. Maar als een pensioenfonds het financieel moeilijk heeft, is het fonds niet verplicht om mee te werken aan een verzoek tot waardeoverdracht. Zodra het beter gaat moet het fonds bericht sturen dat de dat waardeoverdracht weer mogelijk is.
© Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.