4 tips om millennials door de corona-isolatie te helpen

Sporten, uit eten met vrienden of de kroeg in met collega’s: Er wordt tijdens de huidige corona-crisis vooral gekeken naar wat niet meer kan. De maatregelen zijn voor niemand makkelijk, maar al helemaal niet voor de millennials. Juist deze generatie is gewend veel sociale contacten te onderhouden en buiten de deur te ontspannen. Daarom heeft coach en millennial-expert Manou van Eerten 4 tips voor millennials om deze tijd van social distancing door te komen.

Millennial-expert Manou van Eerten van The ME Company

Tip 1: Gebruik thuiswerk-middelen niet alleen om te werken
Werken is naast het verwezenlijken van ambities en het verdienen van inkomen ook een sociale gebeurtenis. Zeker voor millennials, die vaak ook vriendschappen met collega’s sluiten omdat ze bijvoorbeeld in een nieuwe stad zijn gaan wonen na hun afstuderen. Thuiswerken brengt dan een risico op isolement met zich mee.

Gebruik Skype, Zoom, Whereby, Whatsapp en andere communicatiemiddelen daarom niet alleen om professioneel met elkaar samen te werken. Je kan deze online middelen ook creatief aanwenden om samen met collega’s online pauzes te nemen, online samen te lunchen of te koffie drinken. Er zijn zelfs initiatieven voor online vrijdagmiddagborrels. Het mooie is dat je iemand specifiek hiervoor moet uitnodigen en je niet meer kijkt wie je spontaan ontmoet bij het koffieautomaat. Dat zorgt voor een nieuwe verbinding tussen jou en je collega. Collega’s zullen blij verrast zijn dat je hen uitnodigt voor een online lunch, let maar op! 

Tip 2: Omarm de nieuwe mogelijkheden
Er kan momenteel heel veel niet, maar wat als je kijkt naar wat wèl kan? Zo ontstaat er momenteel enorm veel creativiteit. Onder meer musea, bioscopen en theaters zetten allerlei materiaal online waar je anders geen tijd voor had of geen toegang tot had. Restaurants die normaal nooit maaltijden bezorgden, bezorgen nu bij je thuis. Dat biedt mogelijkheden!

Denk aan de laatste film zomaar in je eigen thuisbioscoop en dat romantische diner thuisbezorgd. Anders dan je gewend bent, maar zeker niet minder intiem. Of wat dacht je van online sporten. Mijn hele gezin danst dagelijks mee met het online aanbod in plaats van dat ik in mijn eentje naar de sportschool ga. 

Tip 3: Zie corona-verveling als iets nuttigs
Het drukke en digitale leven heeft ons laten wennen aan een constante stroom aan prikkels. Nu valt dat grotendeels stil en het gevaar van verveling ligt op de loer. Meestal schuwt de gemiddelde millennial, die doorgaans een hoge werkdruk heeft, veel keuzestress en een hoge verwachtingen van het leven heeft de verveling. Maar er is niks mis met je zo nu en dan vervelen.

Af en toe prikkelloos niksen, geeft je hersenen rust. Na een pauze kun je je dan weer beter concentreren. Volgens onderzoek wordt ook zelfreflectie makkelijker, en word je door een verhoogd concentratievermogen bovendien creatiever.

Tip 4: Beteken iets voor een ander en wordt gelukkig!
Deze crisis bied je de kans om opnieuw je tijd in te delen nu je sociale verplichtingen wegvallen en je opnieuw structuur moet aanbrengen in je dagelijkse routines. Elke keer weer blijkt dat we ons gelukkiger voelen als we iets voor een ander kunnen betekenen in plaats van iets voor onszelf te doen. Iets voor een ander betekenen, is iets voor jezelf doen.

Stel jezelf daarom de vraag; wat heb ik te geven en hoe kan ik dat het beste doen? Maak je je bijvoorbeeld druk om al die geïsoleerde ouderen? Er zijn veel nieuwe initiatieven en online oplossingen om ouderen extra te ondersteunen. Of meld je aan bij het Rode Kruis, de Voedselbank, Vluchtelingenwerk. Er gaat een wereld voor je open. 

Over Manou van Eerten
Manou van Eerten is coach en expert op het gebied van millennials. Sinds 2011 coacht zij hen bij vragen over hun loopbaan of privésituatie. Daarnaast is Manou ondernemer en oprichtster van The ME Company, een collectief van coaches dat inmiddels uit 7 coaches in 4 steden bestaat.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?