275 duizend ambtenaren over 10 jaar met pensioen
Van de bijna 1 miljoen leraren en ambtenaren, zijn er over 10 jaar ruim een kwart met pensioen. Het wordt heel lastig om hier voldoende geschikte mensen voor terug te krijgen. Innovatie moet een uitweg bieden.
Naast de overheidsmedewerkers die met pensioen gaan, is er ook nog de reguliere mobiliteit: in 2020 zijn gemiddeld 7 op de 10 overheidsmensen vertrokken of van baan gewisseld. Een toekomstverkenning van het
ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de vakbonden en overheidswerkgevers, is dan ook heel duidelijk: de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs en van overheidsdiensten staat onder druk.
Het rapport voorziet grote problemen met de personeelsvoorziening. Bijvoorbeeld doordat de arbeidsmarkt weer krap wordt, maar er kan ook een tekort aan geld zijn vanwege de economische crisis.
Specifieke opleidingen nodig
Zonder maatregelen dreigt een tekort aan goed opgeleide mensen. Vooral in het onderwijs wordt het moeilijk om voldoende geschikte mensen te vinden die vertrekkende leraren kunnen vervangen. Maar ook bij politie, defensie en in het openbaar bestuur ontstaan bij ongewijzigd beleid binnen vier jaar al knelpunten in specifieke beroepen.
Er is nu al actie nodig, omdat overheidspersoneel goed opgeleid moet worden. Voor bepaalde beroepen (zoals leraar, politieagent, rechter, bouwinspecteur of accountant) zijn specifieke opleidingen een beroepsvereiste.
Concurreren op arbeidsmarkt
Lastige bijkomstigheid is dat bezuinigingen mogelijk tot gevolg hebben dat er een tijd lang geen ruimte is om nieuwe mensen aan te nemen. Bovendien is er wellicht ook minder ruimte voor loonsverhogingen, waardoor het lastiger is om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt.
Werkgeversorganisaties en vakbonden hebben daarom verschillende scenario`s uitgewerkt. Elk scenario kent een andere `arbeidsmarktuitdaging` maar in alle gevallen dreigt - in meer of mindere mate- een tekort aan geschikte mensen door krappe budgetten.
Innovatie en vernieuwing
Om de dienstverlening van de overheid toch op peil te houden, moeten `innovatie en vernieuwing` een oplossing bieden. De sociale partners en het ministerie BZK roepen alle betrokken partijen op om daarover mee te denken.