Personeelsnet

Zelfstandige recruiter vraagt lager tarief dan opdrachtgevers willen bieden

Recruiters zijn opvallend nieuwsgierig naar de tarieven die zij kunnen vragen. Bij het invullen van een online tool, geven zij aan een lager tarief te vragen dan opdrachtgevers bereid zijn te bieden.

Drie maanden geleden lanceerden Intelligence Group en Planet Interim de Benchmark-tarieven-tool. Het doel van de tool, is het transparanter maken van gevraagde en betaalde uurtarieven van ZZP’ers in Nederland.

Tarieven zoeken van specifiek beroep
Na drie manden is de tool bijna 1.600 keer gebruikt, waarbij driekwart van de gebruikers heeft gezocht naar een specifiek beroep. Een ruime meerderheid daarvan is recruiter: dit beroep wordt drie keer zo vaak wordt gezocht als de nummer 2 en 3, respectievelijk 'projectmanager' en 'financial controller'. Op de negende plaats staat het beroep van 'HR-manager'.

 

Top 10 meest gezochte profielen:

1

Recruiter

2

Projectmanager

3

Financial controller

4

Controller

5

Projectmanager ICT

6

Algemeen directeur

7

Business consultant

8

Adviseur marketing en communicatie

9

HR-manager

10

Programmamanager

Recruiter vult lager tarief in
Een opvallend gegeven is, dat de groep recruiters voor zichzelf een lager tarief invult dan wat de markt hen biedt. Zij zijn daarin een uitzondering, want bij alle overige beroepen in de top-10 wordt door gebruikers een hoger eigen tarief ingevuld dan wat de markt aangeeft.

Vooral Algemeen directeuren hanteren vaak een hoger tarief dan het benchmarktarief van de tool. Niettemin laat de tool met een onder- en bovengrens ook zien dat de spreiding in tarieven groot kan zijn. Ook hier geldt dat het gewenste tarief van gebruikers gemiddeld genomen hoger is dan wat de markt aangeeft. Voor de meest realistische prijsindicatie is het dan ook verstandig de tool op meerdere manieren te raadplegen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?