Werkgevers willen personeel in quarantaine sneller terug op het werk

Het nieuwe kabinet moet van werkgevers snel met een oplossing komen voor de onlangs aangescherpte quarantaineregels. Volgens vakbond FNV worden werknemers soms onder druk gezet om weer aan het werk te gaan, maar veel personeel zit nu ‘onnodig thuis’, vinden de werkgevers. Dat geeft bezettingsproblemen bij ondernemingen en instellingen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt. Ondernemersorganisaties dringen er bij het kabinet ook op aan om de economie weer te openen vanaf 15 januari.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland heeft de lockdown lang genoeg geduurd. ‘Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open,’ stellen de ondernemersorganisaties.

Reserves van bedrijven volledig uitgeput
‘Nederland wijkt met de lockdown steeds sterker af van alle andere EU-lidstaten. Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, winkels en de evenementen inmiddels volledig uitgeput’, aldus de ondernemers.

In buurlanden is de economie ondanks oplopende besmettingsaantallen en met vergevorderde boostercampagnes ondertussen grotendeels open. Nederlanders gaan daardoor massaal over de grens winkelen, naar een restaurant of museum, ‘maar hier mag dat nog altijd niet.’  De ondernemers willen in gesprek met het kabinet over het einde van de lockdown, want ‘de huidige situatie is niet langer houdbaar voor ondernemers in de getroffen sectoren.’

Personeel in quarantaineregels eerder terug naar het werk
Verder moet volgens werkgevers snel een oplossing worden gevonden voor de steeds knellender -en onlangs nog aangescherpte- quarantaineregels. ‘Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt.’

Volgens de ondernemingsorganisaties kan de oplossing -net als in België- onder meer worden gevonden in het meewegen van de boosterprik. ‘Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine. Vanwege de korte incubatietijd van de Omikron-variant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen.’

Personeel onder druk om weer naar het werk te gaan
Dat werkgevers soms ten einde raad zijn, merken ze bij vakbond FNV ook. Daar krijgen ze veel vragen van werknemers over hun rechten tijdens de quarantaine. Door de uitval van personeel stokt het werk en worden medewerkers in quarantaine onder druk gezet om weer aan het werk te gaan. Dan gaat het vooral om mensen die verplicht in quarantaine zitten omdat ze in contact waren met iemand die corona heeft.

De druk die werkgevers uitoenen kan soms zwaar zijn. Zo hebben verschillende werkgevers volgens FNV gedreigd om vakantiedagen of loon in te houden als ze niet op het werk verschijnen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?