Werkgever biedt betekenisvol werk, maar werknemer vindt balans werk-privé belangrijker

Volgens 31 procent van de HR-professionals en 33 procent van de bestuurders, is de werktevredenheid de afgelopen drie jaar toegenomen. Ze denken dat medewerkers vooral tevreden zijn over hun inhoudsvolle werk, maar daar denken werknemers anders over. Zij zijn voornamelijk tevreden over hun werkprivébalans.

Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.

Volgens Joke van der Velpen, manager Service Center bij Raet, is het belangrijk voor zowel de medewerkers als de werkgever om de belevingswereld van elkaar te begrijpen en duidelijke afspraken met elkaar te maken. “Begrip en een goede samenwerking resulteren onder andere in een goede werk-privé balans en dat is precies waar medewerkers anno nu behoefte aan hebben en gelukkig van worden. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij beide partijen en wanneer dit goed gebeurt, hebben zowel de medewerkers als de werkgever daar profijt van.”

HR ziet omvang dienstverbanden toenemen
Het overgrote deel van de HR-professionals ziet dat de gemiddelde duur van een dienstverband gelijk is gebleven of zelfs toegenomen. De medewerkers zelf bevestigen de tevredenheid en geven aan zich prettig te voelen (76%), energie te krijgen van het werk (57%) en hun huidige rol passend te vinden bij hun talenten en drijfveren (69%).

Uit de benchmark blijkt ook dat het werkgeluk van medewerkers bepaald wordt door verschillende factoren. De factoren die door medewerkers zelf het vaakst worden genoemd in de top drie zijn: beloning & arbeidsvoorwaarden (66%), de werk-privé balans (62%) en het hebben van leuke collega’s (58%). De werk-privé balans wordt door medewerkers bovendien het meest op nummer één gezet (26%).

Bepalende factor voor werkgeluk
Volgens het onderzoek is de werk-privé balans voor de werknemer een sterk bepalende factor voor werkgeluk. Opvallend is dat HR-professionals en bestuurders hier een andere kijk op hebben. 30 procent van de HR-professionals en zelfs 56 procent van de bestuurders zijn ervan overtuigd dat betekenisvol werk nummer één bepaler is voor werkgeluk. Voor medewerkers is deze factor niet onbelangrijk, maar wordt minder vaak genoemd in de top drie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?