Personeelsnet

Wat vindt u van het minimumtarief voor zzp’ers en de zelfstandigenverklaring?

Maatschappelijke organisaties en burgers mogen online hun mening geven over de zelfstandigenverklaring en het minimumtarief voor zelfstandigen. De bedoeling is dat zzp’ers vanaf 2021 minimaal 16 euro per uur gaan verdienen. Zelfstandigen die meer dan 75 euro per uur verdienen, krijgen de mogelijkheid om in een zelfstandigenverklaring af te spreken dat ze daadwerkelijk als zelfstandige hun werk uitvoeren.

De internetconsultatie houdt in dat het wetsvoorstel hierover zes weken open staan voor reacties van burgers en maatschappelijke organisaties. Na de internetconsultatie gaat het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State en vervolgens naar de Tweede Kamer.

Zorgen over zzp’ers
Bij zzp’ers en opdrachtgevers is nu veel onzekerheid over de wet- en regelgeving. Ook verdienen zzp’ers soms heel weinig. Zo zat 8,6 procent van de zzp-huishoudens in 2017 onder het bestaansminimum tegen 1,6 procent van de werknemers.

Ook is er soms sprake van onbedoelde concurrentie op de arbeidsmarkt: op de werkvloer tussen werknemers en zzp‘ers, tussen kleine bedrijven en zzp‘ers en tussen zzp‘ers onderling. Bovendien is het overgrote deel van de zzp‘ers niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.

Betere regelgeving voor zzp’ers
Nieuwe wet- en regelgeving moet zzp’ers en opdrachtgevers helderheid bieden. Bijvoorbeeld meer bescherming voor werkenden aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Ook moet het verschil tussen zelfstandigen en werknemers kleiner worden, bijvoorbeeld voor verzekeringen en belastingen. Ook wil het kabinet dat er beleid komt dat recht doet aan de grote onderlinge verschillen tussen zzp‘ers.

Minimumtarief zestien euro
Vanaf 2021 geldt een minimumtarief van 16 euro per uur. Dit moet voorkomen dat mensen voor een tarief werken waar ze niet van kunnen leven of waarmee ze onvoldoende verdienen om zich te verzekeren of om te sparen voor slechtere tijden. Het minimumtarief gaat gelden voor alle uren die een zzp’er aan een opdracht besteedt.

Er is rekening mee gehouden dat zzp’ers gemiddeld een derde van hun tijd moeten besteden aan overige werkzaamheden, zoals administratie. Het tarief is exclusief directe kosten die een zzp’er voor een klus maakt: kosten voor materiaal komen dus bovenop de 16 euro per uur.

Zelfstandigenverklaring vanaf 75 euro
Zzp’ers met een tarief boven de 75 euro per uur wil het kabinet meer ruimte geven om te ondernemen. Zij kunnen straks kiezen voor een zelfstandigenverklaring. Hiermee kunnen ze vooraf met hun opdrachtgever afspreken dat ze als zelfstandige werken. Om de zelfstandigenverklaring te kunnen gebruiken, is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig.

Als aan deze voorwaarden wordt voldaan, lopen opdrachtgevers maximaal een jaar geen risico op naheffingen zoals de loonheffing. En krijgen zowel opdrachtgevers als zelfstandigen zoveel mogelijk zekerheid over arbeidsrechtelijke gevolgen, pensioen en cao-bepalingen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?