Vrouwen willen minder lang reizen voor werk dan mannen

Mannen zijn bereid om langer te reizen van hun huis naar werk dan vrouwen. Het zoekgebied op de arbeidsmarkt van vrouwen is hiermee kleiner dan die van mannen. Daarnaast is dichtbij huis werken een stuk belangrijker voor vrouwen.

Gemiddeld willen Nederlanders maximaal 39 minuten reizen naar werk, blijkt uit onderzoek van het Arbeidsmarktgedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group. Vrouwen willen het liefst maximaal 36 minuten reizen naar hun werk en mannen willen maximaal 41 minuten afleggen. 82% van de vrouwen wil maximaal minder dan een uur reizen naar het werk, tegenover 72% van de mannen.

Kleiner zoekgebied voor vrouwen

Doordat vrouwen minder lang naar het werk willen reizen, wordt hun zoekgebied automatisch kleiner dan die van mannen. Hierdoor hebben vrouwen minder banen om uit te kiezen en missen ze sneller carrièrekansen. Zowel laag- als hoogopgeleide vrouwen willen minder lang naar het werk reizen dan laag- en hoogopgeleide mannen Voor vrouwen is het dus belangrijk om dichtbij huis te werken. 37% van de vrouwen vindt dit een belangrijke reden in de overweging voor een baan, ten opzichte van 28% van de mannen.

Met name voor vrouwen tussen de 30 en 40 jaar is acceptabele reistijd een belangrijke reden bij het kiezen van een baan. Dit kan komen doordat vrouwen op deze leeftijd vaker jonge kinderen hebben en meer zorgtaken op zich nemen. Zij willen dan niet te ver van huis werken, in verband met bijvoorbeeld het ophalen van hun kinderen van school of voor als er iets aan de hand is. Voor deze leeftijdsgroep is de maximale reistijd naar het werk (39 min) een stuk lager dan bij mannen (43 min).

Hogeropgeleiden reizen verder

Hogeropgeleiden zijn het meest bereid om langer te reizen voor een baan. Zo willen wo’ers gemiddeld maximaal 48 minuten reizen naar het werk, terwijl mbo’ers maar maximaal 36 minuten willen reizen. Zowel mannen als vrouwen met een lagere opleiding hebben een kleiner zoekgebied. Dit zou kunnen komen doordat wo’ers de inhoud van het werk het belangrijkst vinden in de keuze voor een baan (staat op plek 1 bij belangrijke factoren voor het kiezen van een baan), terwijl dit bij mbo’ers pas op een vijfde plek staat. Functies met een interessante inhoud zijn vaak alleen bij specifieke bedrijven te vinden en liggen daardoor soms verder af van de woonplaats.

Flevolanders willen het meeste reizen

Inwoners van Zeeland en Limburger zij het minst bereid om lang naar hun werk te reizen. Zij zouden met maximaal 35 minuten reizen op het werk willen zijn. En maar 18% zou een uur of langer naar het werk willen reizen. In Flevoland is de grootste reisbereidheid te vinden met 44 minuten, hier zou zelfs 31% ervoor open staan om een uur of langer onderweg te zijn naar een baan.

Belang van regionaal werven

Voor werkgevers is het van belang om rekening te houden met de reisbereidheid van de doelgroep. Wanneer de doelgroep niet in de buurt van het bedrijf woont, kan dit een belemmering zijn voor de werving. Een acceptabele reistijd staat bij zowel mannen als vrouwen in de top 5 belangrijkste factoren bij het kiezen voor een baan. Bij werving in de regio is het van belang om te focussen op een goed imago en naamsbekendheid, waardoor de lokale doelgroep sneller bij het bedrijf zal solliciteren. Wanneer de werving zich ook richt op de doelgroepen buiten de regio, dan moet er rekening mee gehouden worden dat potentiële kandidaten zouden kunnen afhaken vanwege de langere reistijd. Een werkgever zou dit kunnen oplossen door de mogelijkheid te bieden om thuis te werken of flexibele werktijden, zodat medewerkers voor of na de file kunnen vertrekken, wat de reistijd aanzienlijk kan verkorten.

Daarnaast speelt de reisbereidheid van medewerkers ook een rol bij het openen van een nieuwe vestiging. De factoren voor het bedrijf kunnen gunstig zijn (goedkope plek, goed bereikbaar voor vrachtwagens), maar kan te ver weg liggen voor het personeel. Daarom is het handig om als werkgever rekening te houden met hoe lang de doelgroep zou willen reizen voor werk.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?