Personeelsnet

Vier vragen en antwoorden over corona en quarantaine op het werk

Werkgevers hebben veel vragen rondom corona op de werkvloer. Wat als een werknemer ziek wordt op het werk of een werknemer nauw contact heeft gehad met iemand die besmet is met het virus?

Mag je een hoestende werknemer laten testen op Corona? En moet je het loon doorbetalen als de werknemer verplicht in quarantaine gaat? Door de coronacrisis lopen werkgevers soms tegen ongemakkelijke dilemma’s op.

Ralph Koks, Manager Tax & Legal bij HR-software ontwikkelaar SD Worx, zet de meest gestelde vragen en antwoorden over corona op de werkvloer op een rij.

1. Kan ik mijn werknemer verplicht laten testen op corona?

U mag een werknemer niet verplichten om een coronatest af te nemen. Dit is in strijd met het (mensen-)recht op lichamelijke integriteit. Lichamelijke integriteit betekent dat iedereen zelf beslist wat er wel of niet met het eigen lichaam gebeurt. Een werkgever mag - ook met toestemming van de werknemer zelf - geen coronatest afnemen.

De bedrijfsarts mag wel een test uitvoeren, maar mag de uitslag niet met de werkgever delen, vanwege het medisch beroepsgeheim. Daarnaast is de werknemer niet verplicht om de uitslag met de organisatie te delen.

Als de bedrijfsarts constateert dat een werknemer corona heeft, meldt zij dat aan de regionale GGD. De GGD neemt dan contact op met de werkgever om maatregelen te bespreken. De werknemer mag de uitslag van de test natuurlijk wel vrijwillig delen met de werkgever. Let er dan wel op dat u deze uitslag niet vastlegt of deelt. In dat geval is namelijk sprake van verwerking van medische gegevens en dat is op basis van de AVG uitdrukkelijk niet toegestaan.

2. Moeten alle werknemers in quarantaine bij een besmetting op de werkvloer?

De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Het advies is om medewerkers zoveel mogelijk thuis te laten werken, tenzij dit echt niet anders kan.  Bij een besmetting op de werkvloer, is het niet altijd nodig om alle werknemers in quarantaine te plaatsen, dit is afhankelijk van de omstandigheden van de besmetting. De bedrijfsarts kan hierover het beste adviseren.

Collega’s die in nauw contact geweest zijn (minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand, zonder mondkapje) met de besmette persoon, kunnen het best wel 10 dagen in quarantaine gaan. Let op, dat de veiligheidsregio het bedrijf zelfs voor 14 dagen kan sluiten als uit bron- en contactonderzoek blijkt dat een besmetting met corona op uw werklocatie is uitgebroken.

3. Quarantaine: wat mogen de werknemer en werkgever?

De werknemer kan niet op eigen houtje beslissen om thuis te blijven of in quarantaine te gaan. Wanneer de werknemer zonder toestemming en zonder deugdelijke reden niet op het werk verschijnt, geldt dit als werkweigering. De werkgever kan dan, na een waarschuwing, het loon stopzetten en uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot ontslag.

Aan de andere kant, kunt u een werknemer wel verplichten om thuis te blijven, als dit nodig is om een gezonde en veilige werkomgeving te garanderen. Vermoed u dat een werknemer besmet is geraakt, verzoek de werknemer dan om vanuit huis te werken. Indien vanuit huis werken niet mogelijk is, dan stuurt u de werknemer  naar huis totdat eventuele klachten van de werknemer over zijn of duidelijk is dat de werknemer niet besmet is. Dit moet wel met behoud van loon.

4. Heeft mijn werknemer recht op loon tijdens quarantaine?

Een werknemer die in quarantaine moet, heeft recht op doorbetaling van het loon. Ook een werknemer die nog geen symptomen vertoont, maar wel verplicht in quarantaine moet, bijvoorbeeld omdat de medewerker met een besmet persoon in contact is geweest, heeft recht op loondoorbetaling. Dit geldt ook voor een werknemer die in zijn vakantieland in quarantaine moet blijven. Deze quarantaineperiode gaat in principe niet van de vakantiedagen af.

De enige uitzondering is als de werkgever kan bewijzen dat de quarantaine in de risicosfeer van de werknemer ligt, maar dat is niet eenvoudig te bewijzen. Een werknemer verkleint de kans van recht op loon tijdens de quarantaine als de werknemer bijvoorbeeld naar een land is vertrokken waar op voorhand een rood of oranje reisadvies is afgegeven.

Daar staat tegenover dat de werknemer zijn werk tijdens quarantaine gewoon uit moet voeren, als werken vanuit huis mogelijk is. Als de werknemer dit weigert en niet arbeidsongeschikt is, dan heeft de werknemer geen recht op loondoorbetaling vanwege werkweigering. Pas als een werknemer arbeidsongeschikt is, dient een werknemer zich ziek te melden. Als iemand positief getest is op COVID-19, maar geen of milde klachten ervaart, kan het zo zijn dat de werknemer prima thuis zijn werk kan blijven verrichten.


MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?