Verklaring Omtrent Gedrag wordt binnenkort ook digitaal verstuurd

Steeds meer werkgevers vragen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van hun medewerkers. In branches als de kinderopvang, is dit zelfs wettelijk verplicht. Binnenkort is de VOG voor iedereen digitaal te ontvangen. Aanvragen zijn eenvoudig online te regelen bij de screeningsautoriteit Justis. Deze dienst waarschuwt voor commerciële partijen die online aanbieden om de VOG-aanvraag af te handelen. Want hun dienstverlening kost veel geld, terwijl deze aanbieders niets anders doen dan wat u zelf eenvoudig online kunt regelen bij Justis.

Vanaf 28 mei 2024, is het voor iedereen mogelijk om de VOG digitaal te ontvangen in de Berichtenbox van mijnoverheid.nl.

Digitaal of papier?
Bij het aanvragen van de VOG kan er voortaan gekozen worden tussen een digitale of papieren versie, dus het blijft mogelijk om de VOG op papier te ontvangen. Als werkgever kunt u een VOG-aanvraag klaarzetten bij de dienst Justis: u vult eenmalig de gegevens van uw organisatie in en kiest een screeningsprofiel. Daarna rondt u uw deel van de aanvraag af.

Uw werknemer krijgt daarna een mail met een link naar de aanvraag. Hij of zij hoeft alleen nog zijn of haar gegevens te controleren en te betalen. Het voordeel is dat u als werkgever de controle heeft over welke (screenings)gegevens worden ingevuld en u bepaalt zelf wanneer de aanvraag wordt klaargezet.

Sneller en goedkoper
Een digitale VOG brengt voordelen met zich mee voor werknemers en werkgevers. Een afgegeven VOG is digitaal sneller te bezorgen, duurzamer en makkelijker digitaal door te sturen naar de werkgever. De digitale versie van de VOG kent onzichtbare, digitale echtheidskenmerken die de zichtbare echtheidskenmerken op de papieren versie, zoals het watermerk, vervangen. Via de validatietool van de Rijksoverheid met bijbehorende website, kunnen werkgevers de VOG op echtheid controleren.

De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen €33,85 (vrijgesteld van btw). Een papieren VOG moet worden aangevraagd bij de gemeente waar de werknemer staat ingeschreven. De kosten voor een schriftelijke aanvraag via de gemeente bedragen €41,35 (vrijgesteld van btw).

Kijk uit voor extra kosten door commerciële partijen

Wie op internet naar informatie zoekt over VOG aanvragen, ziet allerlei aanbieders die dit willen regelen. Deze websites zien er soms heel formeel uit, maar zijn geen onderdeel van Justis en mogen dus zelf geen VOG’s afgeven. 

In feite doen ze niets meer dan een VOG-aanvraag klaarzetten bij Justis, een eenvoudige handeling die u net zo goed zelf kunt doen.

Maar deze commerciële aanbieders laten u flink betalen voor deze eenvoudige dienst. De kosten kunnen oplopen tot wel tientallen euro’s per VOG-aanvraag.

Daarnaast moet de € 33,85 aan Justis ook nog worden betaald, voor de reguliere afhandeling van de VOG-aanvraag. Dit gaat niet sneller als u de aanvraag uit handen geeft, want deze aanvragen worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen.

U kunt het dus goedkoper zelf doen; aanvragen via Justis is net zo eenvoudig als de aanvraag bij commerciële dienstverleners. Screeningsautoriteit Justis is als enige bevoegd om VOG-aanvragen te beoordelen en VOG’s af te geven.


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?