Personeelsnet

Vanaf 2016 krijgt HR weer ruimte om te bouwen

Kostenreductie staat voor managers nog steeds op nummer 1 in 2016, maar voor de nabije toekomst komt er ruimte om te bouwen aan de organisatie. Dan worden innovatie en productontwikkeling weer belangrijk en daar moet HR op anticiperen.

Dat blijkt uit het onderzoek Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement van adviesbureau Berenschot.

Management stelt nieuwe prioriteiten
Voor managers blijft op de korte termijn kostenreductie nog steeds het belangrijkst. Maar in de nabije toekomst ontstaat wel ruimte om weer te bouwen aan de organisatie.

In het Ken- en stuurgetallenonderzoek is managers gevraagd welke prioriteiten het management voor de komende jaren ziet.

De management top 3 voor 2017 is:

  1. Product- of dienstontwikkeling / innovatie
  2. Flexibel organiseren / wendbaarheid
  3. Kwaliteitsverbetering

“Voor HR is met name de verschuiving naar innovatie en productontwikkeling van belang”, stelt Hans van der Spek van Berenschot. “Als HR-verantwoordelijke binnen de organisatie moet je je goed afvragen hoe je gaat anticiperen op deze ontwikkeling."

Prioriteiten voor HR
Volgens van der Spek worden duurzame inzetbaarheid en strategische personeelsplanning steeds belangrijker voor HR, zodat HR-professionals daar nu echt mee aan de slag moeten gaan.

De top 3 prioriteiten voor HR ziet er als volgt uit:

  1. Duurzame inzetbaarheid
  2. Strategische personeelsplanning
  3. Flexibilisering (wendbaarheid van de organisatie vergroten)

Vergeleken met de HR-prioriteiten in de vorige editie, stijgen duurzame inzetbaarheid en flexibilisering. Dit gaat ten koste van opleiding en ontwikkeling en talentmanagement. Verder is er een opvallende stijging te zien van de prioriteit voor HR control en HR Analytics. Van der Spek voorziet dat deze trend kan bijdragen aan een verdere professionalisering van het HR-vakgebied.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?