Vakcentrales willen wetten blokkeren na val kabinet

De vakcentrales FNV, CNV en MHP vinden dat de Tweede Kamer nu in actie moet komen om diverse plannen van het gevallen kabinet Rutte te blokkeren. De werkgevers roepen juist op tot samenwerking in de politiek vanwege het landsbelang.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius stelt dat ‘een pas op de plaats moet worden gemaakt bij plannen die zoveel mensen raken, nu premier Rutte het ontslag van zijn kabinet heeft aangeboden’. Vooral de Wet werken naar vermogen is een doorn in het oog van de vakcentrales. Zij vinden dat de Tweede Kamer deze ontwerpwet, net als een aantal andere wetsvoorstellen, nu controversieel moet verklaren.

De vakcentrales benadrukken dat iedere werknemer in Nederland recht heeft op vrije cao-onderhandelingen waarin afspraken gemaakt kunnen worden over loon en werkzekerheid. Plannen van minister Kamp om de toepassing van cao’s te beperken, en het eventueel opleggen van een nullijn, wijzen de vakcentrales af. FNV-voorzitter Agnes Jongerius: ‘Werkgevers en werknemers zijn al heel lang in staat onderhandelingen te voeren en zo tot een verantwoorde loonontwikkeling te komen. Daar hebben we geen nullijn voor nodig’.

Meer inkomensafhankelijke benadering
CNV Voorzitter Jaap Smit wil dat de Wet werken naar vermogen nu niet meer door de Tweede Kamer komt. Als de Kamer daartoe besluit, noemt hij dat ‘één van de weinige positieve gevolgen van de val van de gedoogcoalitie’.

Ook de Catshuisplannen om de eigen bijdragen van mensen die ziek zijn te verhogen, vindt de CNV-voorzitter ‘ongepast’. Smit: ‘ziek zijn gaat nog meer geld kosten dan nu al het geval is en dat ondergraaft de solidariteit tussen mensen. Een meer inkomensafhankelijke benadering was passender geweest’.

Vasthouden aan pensioenakkoord
MHP-duovoorzitter Bob van der Wal benadrukt dat de vakcentrales ‘vasthouden aan het Pensioenakkoord vanwege het ongewijzigd kunnen doorvoeren van de AOW (indexering, tijdpadleeftijdsverhoging) en het ongemoeid laten van de pensioenopbouw.

Verder pleiten de vakcentrales ervoor de zogeheten langstudeerboete terug te draaien. De Eerste Kamer stemde er met de kleinst mogelijke meerderheid mee in. Maar de drie partijen van het Catshuis waren van plan die beslissing toch terug te draaien. De vakcentrales willen ook dat de plannen voor het sociale leenstelsel voorlopig op ijs worden gezet.

Werkgevers: landsbelang voorop zetten
Ondernemingsorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vinden dat de politieke partijen ‘over hun eigen schaduw heen moeten stappen’ en moeten samenwerken. De vraag wanneer verkiezingen moeten worden gehouden is ondergeschikt aan het landsbelang, dat nu voorop moet staan.

Verlaging van de Nederlandse kredietwaardigheid die dreigt bij uitblijven van een solide financieel pakket, vergroot de problemen alleen maar verder. De reputatie van Nederland als financieel degelijk land staat op het spel, waarschuwen de werkgevers.

De werkgeversorganisaties pleiten daarom in ieder geval voor structurele maatregelen op het gebied van de woningmarkt en de pensioenen. Ook de werkgevers willen niet tornen aan het pensioenakkoord, maar de pensioenwetgeving die nu bij de Eerste Kamer ligt snel afronden.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?