UWV verplaatst eerste aanvraag voor opleiding met STAP-budget naar 17 maart 2023

Het jaar 2023 begint niet erg goed voor mensen die zich willen ontwikkelen met een STAP-budget van de overheid. De aanvraagmogelijkheid in januari werd al geschrapt en op 28 februari stonden aanvragers eerst urenlang in een virtuele wachtrij om vervolgens te merken dat aanvragen toch niet mogelijk was. UWV maakt nu bekend dat de eerstvolgende aanvraagmogelijkheid voor het STAP-budget verschuift naar 17 maart 2023 om 10.00 uur precies. Mensen die al een aanmeldingsbewijs hebben van een STAP-opleiding voor 28 maart, hoeven geen nieuw bewijs aan te vragen. Zij kunnen het eerder afgegeven bewijs blijven gebruiken als zij een nieuwe aanvraagpoging willen wagen op 17 maart.

Dinsdag 28 februari was de eerste kans dit jaar om weer STAP-budget aan te vragen. Maar door een grote technische storing bleek het echter onmogelijk om het online loket te openen.
‘We hebben ontzettend veel burgers en opleiders moeten teleurstellen’, zegt Ronald van Zijp, landelijk manager STAP bij UWV. ‘Dat spijt ons enorm en daar bieden we nogmaals onze excuses voor aan. We hebben uiteraard geprobeerd direct het probleem op te lossen, maar al vrij snel werd duidelijk dat dit niet ging lukken en hebben we het besluit moeten nemen om de openstelling te verplaatsen.’

Inloggen met driehonderdduizend apparaten tegelijk
In 2022 zijn veel mensen teleurgesteld omdat het STAP-budget op was, waardoor de eerste aanvraagmogelijkheid in 2023 vaak hun eerste kans is. Door een systeem te kiezen waarin een beperkt budget wordt uitgedeeld terwijl er veel meer vraag naar is, lijkt grote drukte gewoonweg onvermijdelijk. Maar kennelijk heeft het de uitvoeringsorganisatie UWV toch overvallen.

Een uur voor de opening van het loket stonden al zo’n 300.000 devices in de virtuele wachtrij. En dat bleek te veel, ook omdat er iets was gewijzigd aan de software, helaas zonder succes. Wat daarbij overigens ook niet helpt, is dat scholingsinstituten hun cursisten aansporen om met meer apparaten tegelijk in de wachtrij te gaan staan, om daardoor zoveel mogelijk kans te maken om een aanvraag te doen.

Toch weer allemaal tegelijk om 10 uur inloggen
Al met al wordt de openstelling van het STAP-loket nu verplaatst naar vrijdag 17 maart 2023 zodat iedereen zich weer opnieuw kan voorbereiden voor de aanvraag van het budget. Opvallend daarbij is wel, dat UWV opnieuw vasthoudt aan de harde toegangstijd van 10 uur, wat in februari juist een bron van ellende was.

Naar verwachting zullen op die aanvraagdatum dus weer honderdduizenden tegelijk in de rij staan om toegelaten te worden tot het STAP-loket. Maar UWV heeft naar eigen zeggen nu alles goed getest om er ‘echt zeker van te zijn dat alles werkt.’

Aanmeldingsbewijs blijft geldig
Mensen die al een STAP-aanmeldingsbewijs hebben met een startdatum vanaf 28 maart 2023, kunnen dit blijven gebruiken bij hun aanvraag op 17 maart. Normaal gesproken moet de startdatum namelijk minimaal vier weken na de aanvraag van het STAP-budget liggen, maar daar wordt nu een uitzondering op gemaakt.

Van Zijp: ‘Burgers kunnen er tenslotte niets aan doen dat het loket nu later open gaat. Mensen die op 17 maart STAP-budget krijgen toegekend, kunnen dus in principe vanaf 28 maart starten met hun scholing.’

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?