UWV nog onwennig met sollicitatiegame

UWV heeft een online sollicitatiegame geintroduceert, waarmee de organisatie jongeren het solliciteren wil bijbrengen.

Games zijn hot. Steeds meer bedrijven zetten games in om werknemers of klanten iets te leren. Niet zo gek dus dat UWV een game introduceert om jongeren het solliciteren bij te brengen.

Met de game Expeditie Work wil UWV vooral laag- en middelbaar opgeleide jongeren bereiken, de groep met de hoogste jeugdwerkloosheid.

90% jongeren gamet regelmatig
Volgens een UWV-steekproef speelt ruim 90 procent van de WW-gerechtigden onder de dertig regelmatig games.
"Veel jongeren maken een valse start op de arbeidsmarkt omdat ze niet goed weten wat ze kunnen en willen. Ook ontbreekt het hen vaak aan kennis en vaardigheden over solliciteren. Via Expeditie Work proberen we jongeren te bereiken op een manier die aansluit bij hun belevingswereld", aldus André Timmermans, directeur UWV Werkbedrijf.
"Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat jongeren na het spelen van de game beter voorbereid zijn op het solliciteren en sneller aan de slag komen."

Vijf sollicitatie-skills
Dat de wereld van gamers niet helemaal die van UWV is, blijkt uit het persbericht waarmee UWV het spel moeizaam uitlegt.
"In de sollicitatiegame van UWV gaat het om het verbeteren van een vijftal vaardigheden, in de virtuele wereld ‘skills’ genoemd. Elke ‘skill’ bestaat uit een ‘fun game’ die de speler motiveert verder te spelen en, daaraan gekoppeld, een ‘serious game’ met concrete doelen. Dit kan zijn het opstellen van een cv, het schrijven van een netwerkplan of het maken van een persoonlijke lijst met tips & tricks om werk te vinden."

Nieuwe UWV-loket
Maar wat UWV "de virtuele wereld" noemt, moet het nieuwe UWV-loket worden. Het budget van het UWV WERKbedrijf wordt gehalveerd, waarbij het aantal vestigingen drastisch wordt teruggebracht van ruim 100 Werkpleinen naar 30. De dienstverlening zal voornamelijk digitaal plaatsvinden.

De ervaringen van de huidige site Werk.nl zijn weliswaar niet hoopgevend voor de digitale dienstverlening, maar met Expeditie Work betreedt UWV schoorvoetend het universum van de jonge gamers.

Weinig fun, veel serious
Doorgewinterde gamers zullen niet onder de indruk zijn van wat UWV aankondigt als "fun games". Daarvoor zijn deze te sloom en te houterig. Het rechtenvrije muziekje dat erbij klinkt, zal jongeren makkelijk afschrikken. Gelukkig kan dit worden uitgezet.

Bij de "serious games" blijkt UWV zich meer op zijn gemak te voelen. Via filmpjes en de interactieve vragen die daarbij horen, maakt UWV duidelijk hoe jongeren niet, maar vooral ook hoe ze wèl moeten solliciteren. Verder is er een coach die het allemaal nog eens uitlegt.
Voor jongeren die het geduld kunnen opbrengen om de video's te bekijken, valt er veel te leren in Expeditie Work.

Lees ook:
Werkt Werk.nl wel? (een artikel uit iBestuur, onafhankelijk platform voor de i-overheid)

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?