Personeelsnet

Uitzonderlijk hoog ziekteverzuim: let op dat werkende collega niet overbelast raakt

Het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland was in november 2021 met 5,1% uitzonderlijk hoog. In die maand waren er een derde meer ziekmeldingen, meestal door griep en corona. Een deel van de coronazieken kan langere tijd niet werken. Door de grote uitval, ervaren hun collega’s die wél werken veel stress. Daarom moeten werkgevers aandacht houden voor de mensen die overwerkt raken. “Kijk kritisch naar het werk dat echt nu moet en stel nog even uit wat kan om onnodige overbelasting te voorkomen.”

Het hoge verzuim blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, die gezamenlijk werken voor ongeveer 1 miljoen werknemers.

Ziekteverzuim in november uitzonderlijk hoog
Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland was in november 2021 met 5,1% historisch hoog. Bij bedrijven in het mkb (tot 250 medewerkers) ligt dit percentage, met gemiddeld 4,7%, zoals gebruikelijk lager.

In november 2021 steeg het aantal ziekmeldingen dat ArboNed en HumanCapitalCare gezamenlijk ontvingen met een derde ten opzichte van de maand ervoor, terwijl in november de ziekmeldingen meestal stabiliseren. Maar in alle sectoren ligt het aantal nu boven het niveau van de afgelopen twee jaar.

Werknemers met Long-Covid  lang uitgeschakeld
Griep en corona waren in november 2021 de belangrijkste veroorzakers van het verzuim, ieder verantwoordelijk voor circa 30% van de ziekmeldingen. Een kleine groep van de medewerkers met corona houdt langere tijd klachten, want 11% is na 3 maanden nog niet aan het werk.

“Deze kleine groep is verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaal aantal corona-verzuimdagen”, meldt Truus van Amerongen, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. “Dat heeft enorme impact. We zien dat mensen bij de ziekmelding dan aangeven dat zij veel last hebben van de ziekteverschijnselen en kortademig en moe zijn. Dit is vaak een voorspeller van langdurig verzuim. Ook factoren als leeftijd en geslacht spelen hierbij een rol. Begeleiding van deze medewerkers is maatwerk. Kijk goed naar individuele mogelijkheden en schakel waar nodig op tijd specialistische hulp in.”

Let op dat personeel niet overbelast raakt
De arbodiensten verwachten dat de resultaten van de huidige coronamaatregelen zichtbaar zullen zijn in een daling van de verzuimcijfers van december 2021. Van Amerongen: “De maatregelen dragen echt bij aan een afname van het aantal besmettingen, met als ‘bijvangst’ dat ook de verspreiding van griep beperkt blijft. Dus thuiswerken tenzij het niet anders kan, hygiënemaatregelen in acht nemen en bij klachten thuisblijven en testen. Neem geen risico door met klachten toch naar het werk te komen.”

Van Amerongen adviseert werkgevers daarnaast goed aandacht te houden voor de collega’s die aan het werk zijn en de extra gaten moeten dichtlopen. “Kijk kritisch naar het werk dat echt nu moet en stel nog even uit wat kan om onnodige overbelasting te voorkomen.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?