De Nederlandse economie kromp in het vierde kwartaal van 2011 fors met 0,7 procent en verkeert nu officieel in een recessie, meldt het CBS. Ook de Duitse economie kromp licht met 0,2 procent, terwijl de Franse economie onverwacht met dat zelfde percentage groeide.
Over heel 2011 groeide de economie nog wel, met 1,2 procent. Maar de laatste twee kwartalen kromp de economie, waardoor ons land nu in een ‘milde economische recessie’ verkeert. De overheid gaf in 2011 veel minder geld uit, maar ook consumenten zijn voorzichtig geworden met geld uitgeven: de consumptie daalde maar liefst met 1,8 procent.
Toch nog meer banen
Het aantal banen van werknemers was in het vierde kwartaal van 2011 toch nog 31 duizend hoger dan een jaar eerder. Ten opzichte van het voorafgaande kwartaal steeg het totaal aantal banen met 19 duizend. Gemiddeld over heel 2011 waren er 36 duizend banen meer dan in 2010, maar het aantal banen van werknemers lag daarmee nog altijd 66 duizend lager dan in 2008.
De banenstijging zat vooral bij de handel, vervoer en horeca, bij de zakelijke dienstverlening en de zorg. Bij de overheid daalde het aantal banen met 14 duizend.
Buitenland koopt minder Nederlands producten
De uitvoer van goederen en diensten was in het vierde kwartaal 0,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is weliswaar nog een beetje groei, maar in 2010 groeide de uitvoer nog met dubbele cijfers.
De uitvoer van goederen van eigen bodem kromp in het vierde kwartaal echt fors met 2,3 procent. De doorvoer van goederen groeide echter wel met 1,4 procent.
Investeringen groeien nog wel
De investeringen groeiden in het vierde kwartaal nog wel met 2,9 procent, maar ook hier vlakte de groei af. De investeringen in personenauto’s (door bedrijven) en vracht- en bestelwagens waren in het vierde kwartaal fors hoger dan een jaar eerder. Maar de groei stagneerde bij de investeringen in onder andere machines en installaties en grond-, weg- en waterbouwkundige werken.