Termen in vacatureteksten die sollicitanten afschrikken

Een vacaturetekst is voor sollicitanten de eerste kennismaking met een bedrijf en bepaalt daarmee voor een deel het werkgeversmerk. Een oubollige of onduidelijke vacaturetekst kan daardoor een negatieve beeldvorming hebben voor de organisatie. Maar vacatureteksten staan vol clichés en onduidelijkheden. Bovendien gebruiken werkgevers soms termen die sollicitanten afschrikken, terwijl ze juist positief bedoeld zijn.

Het taalplatform Preply heeft een studie uitgevoerd naar het taalgebruik in Nederlandse vacatureteksten. Het onderzoek analyseerde welke clichétermen als irritant worden ervaren en welk effect deze "jeukwoorden" hebben op de perceptie van een functie en het bedrijf dat deze aanbiedt.

Vacatureteksten vol met ‘jeukwoorden’
Werkgevers en recruiters vallen nogal eens terug op het gebruik van clichéwoorden in hun vacatureteksten. Zo komen de termen ‘innovatief’, ‘dynamisch’, en 'gedreven' het meest voor in vacatureteksten. Dat is best begrijpelijk, omdat clichés vaak goed weergeven wat er wordt bedoeld. Maar de andere kant ervan is, dat het gebruik van clichés afkeer oproept, ook omdat ze oubollig overkomen.

Het is dan ook niet zo vreemd, dat de term 'geen negen-tot-vijf mentaliteit' door alle leeftijdsgroepen is uitgeroepen als het ergste ‘jeukwoord’. Andere onhandige termen zijn 'carrièretijger', 'Work hard, play hard', en ‘teamplayer’. Millennials storen zich vooral aan de omschrijving van salaris als 'marktconform'. Ze verwachten vooral duidelijkheid van hun aanstaande werkgever en geen verhullende termen.

Termen die sollicitanten niet begrijpen
Opvallend is ook dat werkgevers vaak termen in vacatureteksten gebruiken, die door hun doelgroep helemaal niet goed worden begrepen. Zo kennen veel Nederlanders de betekenis niet van termen zoals ‘Agile’ en 'disruptief'. En een aloud begrip als ‘schaap met vijf poten’ wordt door veel mensen ook niet (meer) herkend.

Tweederde van de Nederlanders vindt dat jeukwoorden hun perceptie van een functie of bedrijf negatief kunnen beïnvloeden. Werkgevers doen er daarom goed aan om heldere en inclusieve vacatureteksten te schrijven, zonder overbodige clichés en jargon, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Termen die juist afschrikken
Het onderzoek laat ook missers zien in vacatureteksten, die sollicitanten kunnen afschrikken. Werkgevers gebruiken dan aanduidingen die zij zelf positief vinden, zoals ‘we zijn hier één grote familie’. Maar sollicitanten kunnen daardoor juist worden afgeschrikt, omdat ze vrezen nauwelijks meer over een privéleven te kunnen beschikken. 
Taalplatform Preply duidt deze missers overigens aan met het Anglicisme ‘rode vlaggen’ (‘red flags’). Maar dat is een stijlvorm die u in vacatureteksten ook maar beter kunt vermijden.

TERMEN IN VACATURETEKSTEN DIE SOLLICITANTEN KUNNEN AFSCHRIKKEN

We zijn een familie – dit kan betekenen dat er geen grenzen zijn tussen privé en werk

Moet kunnen omgaan met stressvolle omgevingen – dit kan duiden op een hoge werkdruk

Moet kunnen werken met krappe deadlines – dit kan duiden op een stressvolle omgeving

Bereid zijn buiten kantooruren te werken – dit kan duiden op een slechte work-life balance, oftewel er is geen goede balans tussen werk en privé.

Een marktconform salaris – sollicitanten willen duidelijkheid over de salarisschaal

Te veel vereisten – denk aan een junior functie waarbij meer dan drie jaar werkervaring wordt gevraagd

Te veel verantwoordelijkheden – denk aan meerdere functies in een, zonder daarvoor gecompenseerd te worden


OVERZICHT VOOR HR: Bekijk hier alle wijzigingen voor HR in 2024

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?