Ruim 16 miljoen vacatureadvertenties, meer kansen voor MBO'ers

In 2018 zijn ruim 16 miljoen Nederlandse vacatureadvertenties online geplaatst, een stijging van 44 procent ten opzichte van 2017. Tweederde van de vacatureplaatsingen betreft een vaste baan. Opvallend is de toename van advertenties voor MBO-functies. De vraag naar personeel voor installatie, reparatie en onderhoud, steeg het snelst.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, Textkernel’s bigdatatool voor online vacatures, die vandaag bekend zijn gemaakt.

Drie provincies werven voor helft van de vacatures
Net als vorig jaar is ook afgelopen jaar de provincie Zuid-Holland koploper in het aantal online vacatures in 2018: ruim één op de vijf online vacatures betreft een functie in die provincie. Noord-Holland en Noord-Brabant staan op plaats twee en drie. Daarmee is nemen deze drie provincies meer dan de helft van alle online Nederlandse vacatures voor hun rekening.

In de grootste drie beroepsklassen (respectievelijk Administratie en klantenservice, Verkoop en handel en Informatie- en communicatietechnologie) steeg het aantal vacatures minder hard dan in andere beroepsklassen. De grootste stijger is de beroepsklasse Installatie, reparatie en onderhoud, met een marktaandeel van 7,6% (+ 1,3% ten opzichte van 2017.)
Met een marktaandeel van 19,4% blijft Handel de grootste sector, gevolgd door de Gezondheidszorg en Industrie/Techniek.

MBO’ers profiteren van groei economie
Het aandeel vacatures waarin een opleiding op mbo-niveau of lager wordt gevraagd groeit verder door, tot ruim 62% in 2018. Dat is een groei van bijna 5%. Het aandeel vacatures voor hbo en hoger geschoolden daalde in 2018 juist tot 37,6%.

Sinds begin 2016 is het aantal vacatures voor mbo en lager geschoolden harder gegroeid dan het aantal vacatures voor hbo en hoger geschoolden. In de jaren 2013 tot en met eind 2015 waren de verschillen tussen de marktaandelen veel kleiner. Het lijkt er volgens Textkernel dan ook op dat functies voor mbo en lager geschoolden conjunctuurgevoeliger zijn en meer profiteren van de aantrekkende economie.

Tweederde vacatures betreft een voltijdsbaan
Verreweg de meeste vacatures zijn voor fulltime banen van 32 uur of meer: bijna 67% in 2018. Het aandeel parttime vacatures is slechts marginaal gegroeid en komt uit op 33,3% in 2018.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?