Roken in aanwezigheid werknemer wellicht legaal

Met betere ventilatie staat rookverbod horeca onder druk.

Het rookverbod in de horeca moet werknemers beschermen tegen tabaksrook, net zoals dat in alle overige sectoren al gebeurt. Sinds het verbod, mag in horecagelegenheden alleen worden gerookt in een aparte rookruimte. Maar de regels van minister Klink (VWS), bleken te rammelen. Na verzet door kleine horecaondernemers en klanten, en door uitspraken van rechters, lijkt het kabinet nu overstag te gaan. Als blijkt dat geavanceerde luchtafzuiging ook goed werkt, mag er straks in de horeca weer gerookt worden.

Minister Klink (VWS) wijzigt de regels die de horeca verplichten om maatregelen te nemen tegen rookoverlast voor bezoekers en werknemers. Hij past daarvoor het Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten aan. Klink wijzigt de regels, omdat die door twee gerechtelijke uitspraken over eenmanszaken niet meer werkbaar bleken.

Naast deze aanpassing, gaat hij in de Tabakswet duidelijke normen voor het rookverbod opnemen. Zo moet duidelijk zijn dat met 'het vrijwaren van hinder of overlast' een rookvrije ruimte wordt bedoeld.

Rookruimte of ventilatie?
Maar minister Klink maakt ook de weg vrij voor alternatieven. Als blijkt dat `innovatieve systemen` een geloofwaardig alternatief bieden voor afsluitbare rookruimtes, kunnen die worden ingezet. Dan mogen klanten en personeel weer gewoon hun sigaretje opsteken van onze minister van Volksgezondheid.

Het RIVM gaat met hulp van onafhankelijke deskundigen onderzoeken of de geavanceerde afzuigsystemen inderdaad een alternatief bieden voor de rookvrije ruimte.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?