Prinsjesdag: HR-maatregelen uit de troonrede 2009

Lonen matigen en samenwerken voor herstel economie.

In een druilerig Den Haag sprak Koningin Beatrix een sombere troonrede uit met daarin de kabinetsplannen voor 2010. Nederland moet na de crisis 35 miljard euro per jaar bezuinigen. Daarbij is er speciale aandacht voor de jongste generatie, die straks niet op hoeft te draaien voor de fouten die we nu maken. Daarom moet iedereen in Nederland er de schouders onder zetten. Dat betekent bijvoorbeeld dat de lonen gematigd moeten worden. Als dat niet lukt in de cao-onderhandelingen, gaat het kabinet ingrijpen, zo sprak de Koningin.

Vorig jaar maakte het kabinet op Prinsjesdag nog bekend dat er een begrotingsoverschot werd verwacht van 1 procent; voor 2010 is dat overschot omgeslagen naar een tekort van 6 procent van het Bruto binnenlands product. Daarmee ontstaat een begrotingstekort van 35 miljard euro per jaar.

Weliswaar staat in de Troonrede ook een lichtpuntje: in 2010 lijkt de economie weer te herstellen. Om tot herstel te komen, staat Nederland voor een `uitzonderlijke, maar niet onmogelijke opgave`, zo sprak de Koningin. De Regering doet wel een dringend beroep op Nederlanders en overige mensen die in ons land verblijven, om samen te werken aan herstel.

Belangrijke HR-maatregelen in 2010
De Koningin benoemde een aantal concrete maatregelen die voor HR-professionals van belang zijn:

  • Er komt 3 miljard euro voor de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven, onderwijs en kennis. Bijvoorbeeld voor kredietfaciliteiten en deeltijd-ww waardoor meer mensen hun baan kunnen behouden.


  • Er wordt 8 miljard euro extra gereserveerd voor ww-uitkeringen, bijstand en re-integratie van werklozen. Bijzondere aandacht is er voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid.


  • Het kabinet dient een crisis- en herstelwet in, waarmee infrastructurele projecten sneller tot stand kunnen komen. Dat zorgt voor meer economische dynamiek en daarmee meer werkgelegenheid.


  • Gedurende de krimp, worden de overheidsuitgaven niet verlaagd. Hierdoor worden de klappen die de economie krijgt op de korte termijn opvangen. De jaren daarna moet de staatsschuld naar beneden.


  • De Regering wil de rekening niet doorschuiven naar een volgende generatie. Want jongeren komen nu al moeilijker aan werk, straks zouden zij ook nog de lasten van de vergrijzing moeten dragen, terwijl zij daarna zelf niet zouden kunnen rekenen op goede collectieve voorzieningen. Daarom wil de Regering de aow-leeftijd verhogen naar 67 jaar.


  • Ambtenaren gaan de begroting doorlichten op mogelijkheden om 20 procent te besparen. Daarbij moeten maatschappelijke doelen wel worden gerealiseerd, moeten publieke diensten verbeteren en beleid moet beter aansluiten op de samenleving. Besluiten worden in het voorjaar van 2010 genomen.


  • Onderwijs, kennis, innovatie en ondernemerschap moeten doelgerichter worden ingezet om de economische groei te bevorderen.


  • Loonmatiging is nodig voor economisch herstel. De Regering roept alle partijen daarom op de lonen te matigen. Als dat de cao-partijen niet lukt, zal het kabinet `eigen maatregelen nemen`.


  • In de financiële sector moeten bindende afspraken worden gemaakt over te hoge beloningen en bonussen.


  • Nederland is voor zijn welvaart voor 60 procent afhankelijk van het buitenland. Daarom wil het kabinet inzetten op Europese samenwerking, eerlijke wereldhandel met oog voor maatschappij en klimaat, ook met de armste landen en opkomende economieën.



  • © Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.
    Doorsturen:

    Neem een abonnement en download 460 exclusieve vakartikelen en 311 actuele HR-instrumenten!

    Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?