Personeelsnet

Pinterest: Recruiters ontdekken de kracht van beeld

Langzamerhand ontdekken Nederlandse recruiters de mogelijkheden van Pinterest, het snel groeiende netwerk waar 1,1 miljoen Nederlanders plaatjes en video's delen. Via Pinterest vinden recruiters en HR-professionals kandidaten die hun CV in beeld hebben gebracht en publiceren zij vacatures.

Langzamerhand ontdekken Nederlandse recruiters de mogelijkheden van Pinterest, het snel groeiende netwerk waar mensen plaatjes en video's delen.

Via Pinterest vinden recruiters en HR-professionals kandidaten die hun CV in beeld hebben gebracht en publiceren zij vacatures.

Pinterest is van oorsprong een Amerikaans netwerk dat nog geen vier jaar bestaat. Inmiddels heeft het meer dan 70 miljoen gebruikers. Opvallend is dat maar liefst 70% vrouw is.

1,1 miljoen gebruikers in Nederland
Volgens recente cijfers van onderzoeksbureau Newcom heeft Pinterest in Nederland 1,1 miljoen gebruikers, van wie er zo'n 131.000 dagelijks actief zijn.

Met Pinterest kunnen heel eenvoudig plaatjes en video's (pins) op een prikbord (board) worden bewaard en met anderen worden gedeeld. Beeld staat voorop, maar er is ruimte voor een onderschrift (zie deze Nederlandstalige Pinterest-basisgids).
Populaire beelden die worden gedeeld, gaan vaak over fotogenieke onderwerpen als eten en drinken, meubels en reizen. Maar dat er meer met beeld mogelijk is, bewijzen Amerikaanse bedrijven. Ook Nederlandse werkgevers en recruiters hebben hun eerste stappen op Pinterest gezet.

Vijf manieren voor recruiters om Pinterest te gebruiken
Een overzicht van de vijf manieren waarop Nederlandse voorlopers Pinterest nu al inzetten.

1. Zoeken naar kandidaten
Steeds meer mensen op Pinterest presenteren hun CV in beeld. Dat doen ze met een infographic of via een serie pins die duidelijk maken wat de kandidaat heeft gepresteerd of waar hij/zij heeft gewerkt.
CV op Pinterest

2. Presenteren van kandidaten
Het loopbaanbegeleidingsbureau Focus zet Pinterest in om kandidaten te laten zien aan werkgevers.
Focus kandidaten

3. Vacatures presenteren
Sommige werkgevers publiceren hun vacatures ook op Pinterest, doorgaans in de vorm van een plaatje met een verwijzing naar de vacaturetekst op de site van het bedrijf.
Talentfirst

4. Werken bij-presentaties
Enkele grote bedrijven, zoals Achmea en HEMA, laten zien wat het betekent om voor deze werkgever te werken. Bijvoorbeeld door video's van de werken bij-site te laten zien of door in foto-pins werknemers hun verhaal te laten vertellen.
Achmea collega's aan het woord

5. Branding van werkgever
Achmea gaat ver in zijn presentatie op Pinterest. Het bedrijf bewijst dat beeld zich bij uitstek leent om zich als een leuke werkgever te positioneren. Natuurlijk is er een prikbord met vacatures, maar er zijn ook prikborden over de geschiedenis van het bedrijf, de locaties, de merken die Achmea heeft, de recruiters van het bedrijf. Achmea heeft zelf een fun-board.
Werken bij Achmea

Ken jij interessante voorbeelden van de manier waarop werkgevers Pinterest gebruiken? Of heb je ervaring met de effectiviteit van Pinterest voor recruitment, laat het ons weten.

IN WOORD EN BEELD: Ook Personeelsnet kun je volgen via Pinterest

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?