Onbelaste vergoeding thuiswerken is voor helft organisaties niet toereikend

Bij de helft van de organisaties komen werknemers niet uit met de vergoedingen voor thuiswerken en reiskosten. En vier op de tien bedrijven heeft moeite bij het uitbetalen van de reiskostenvergoeding, omdat die tot maar 19 cent onbelast is.

Dat blijkt uit onderzoek van Nextens, dienstverlener in aangiftesoftware, onder ruim 900 financieel verantwoordelijken. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna één op de vijf (17%) Nederlandse organisaties moeite heeft met het terugbetalen van de diverse belastingschulden die zij hebben opgebouwd tijdens de coronaperiode.

Vergoeding thuiswerken en reiskosten niet toereikend
Naast schulden bij de Belastingdienst kennen veel organisaties uitdagingen met de thuiswerk- en reiskostenvergoeding. Zo zegt de helft (50%) van de financieel verantwoordelijken dat hun werknemers niet uitkomen met de huidige belastingvrije thuiswerkvergoeding. Maar ook in 2023 zal de onbelaste thuiswerkvergoeding niet net zo hard omhoog gaan als de stijgende energieprijzen. De verwachting is dat de vergoeding slechts met 13 cent per werkdag zal stijgen, ondanks dat de kostenstijging in werkelijkheid veel hoger is.

Over de standaard reiskostenvergoeding geeft 40 procent aan dat hun organisatie financiële uitdagingen gekend heeft, waar deze tot maar 19 cent per kilometer onbelast is.

Gevolgen WKR naar 1,7 procent
Tijdens de coronapandemie is de werkkostenregeling (WKR), waarin is vastgelegd hoeveel procent werkgevers belastingvrij mogen schenken aan hun personeel, tijdelijk omhoog gebracht naar drie procent. Hiermee kregen werkgevers de gelegenheid om hun personeel bijvoorbeeld een thuiswerkvergoeding uit te betalen en te voorzien in goede thuiswerkplekken.

Maar in 2022 is dit percentage weer teruggebracht naar 1,7 procent. Dat heeft een zekere weerslag gehad op organisaties, want slechts 44 procent zegt dat het terugbrengen van de WKR géén invloed had op hun organisatie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?