Noodloket coronacrisis (TOGS) geopend voor ondernemers

Het noodloket voor ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis, is geopend. Bedrijven kunnen daar een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro aanvragen om hun vaste lasten te betalen. Vanaf vandaag is de reikwijdte van de regeling uitgebreid naar extra groepen ondernemers, zoals winkeliers in de non-foodsector. Aanvragen is nog niet zo eenvoudig, want de website waar dit kan is al dagen overbelast. Maar het kan nog tot 26 juni 2020. De nieuwe regeling voor werktijdverkorting is overigens nog nìet actief.

Het noodloket is onderdeel van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS), dat sinds afgelopen vrijdag is geopend. Op zaterdag werd bekend dat ook ondernemers in de non-foodsector een aanvraag mogen doen.

Een andere maatregel uit het noodpakket, de nieuwe regeling voor werktijdverkorting (NOW) waarbij het UWV 90 procent van de salariskosten betaalt, is overigens nog niet in werking. UWV werkt hard om de regeling zo snel mogelijk in te voeren, maar de datum waarop de regeling ingaat is nog niet bekend.

Branches die onder de TOGS-regeling vallen
Sectoren die voor de tegemoetkoming van vierduizend euro in aanmerking komen zijn:

  • eet- en drinkgelegenheden,
  • bioscopen,
  • haar- en schoonheidsverzorging (onder andere kappers, pedicures, visagisten),
  • reisbemiddeling en reisorganisaties,
  • rijschoolhouders,
  • sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs, sportevenementen,
  • bepaalde private culturele instellingen zoals musea, circus, theaters, schouwburgen en muziekscholen,
  • vanaf 30 maart komen daar ondernemers in de non-food sector bij, zoals winkeliers.

Let wel op dat het alleen gaat om ondernemingen die zijn gevestigd buiten de woning. De enige uitzondering vormen eet- en drinkgelegenheden, bijvoorbeeld een café waar de eigenaar, huurder of pachter boven woont. 

Ondernemers kunnen tot en met 26 juni 2020 aanvragen
Aanvragen kunnen door ondernemers worden ingediend via rvo.nl/tegemoetkomingcorona sinds vrijdag 27 maart 2020 tot en met vrijdag 26 juni 2020. De website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (die de aanvragen afhandelt) is nu voortdurend overbelast, dus als de nood nog niet heel hoog is lijkt het beter om even te wachten met de aanvraag.

De onderneming moet gevestigd zijn in Nederland. Verder moet u met de inschrijving in het KvK-handelsregister aantonen dat u in de juiste branche werkt om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming (peildatum 15 maart 2020). De uitbetaling vindt zo snel als mogelijk plaats nadat de aanvraag is ingediend. Op de aanvragen vindt enige controle plaats om fraude te voorkomen.

Maatwerk bij criteria SBI-codes
Ondernemers die recht hebben op de TOGS-regeling, maar zien dat zij geregistreerd staan onder een andere zogenoemde SBI-code in het handelsregister, kunnen dit melden bij uitvoeringsorganisatie RVO.nl. 

De bewindslieden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) laten weten dat er per geval flexibel wordt gekeken naar ondernemers die door een verkeerde registratie tussen wal en schip dreigen te vallen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?