Personeelsnet

Nederlandse werknemers positief over hun carrièrekansen

Volgens bijna vier op de tien Nederlanders (38,3 procent) hebben werknemers momenteel meer carrièrekansen dan ooit. Opvallend is dat ouderen het meest positief zijn over de huidige arbeidsmarkt, want bijna de helft vindt het nu makkelijker om werk te vinden.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed naar hoe de Nederlandse werkende bevolking aankijkt tegen de arbeidsmarkt en de eigen carrière.

Hoge opleiding garantie voor succes?
Bijna zeven op de tien (67,8 procent) Nederlanders denken dat een hoge opleiding een vereiste is voor succes. Vooral vrouwen (72,3 procent) en laagopgeleiden (70,9 procent) vinden dat. Hoogopgeleiden vinden het opleidingsniveau minder bepalend: slechts zes op de tien denken dat tegenwoordig een diploma nodig is om succesvol te zijn.

Het opleidingsniveau bepaalt ook het optimisme over de arbeidsmarkt. Hierbij geldt dat hoe hoger het opleidingsniveau van de respondenten is, hoe positiever zij zijn. Van de theoretisch (hoger) opgeleiden denkt namelijk slechts een kwart (25,3 procent) dat voorgaande generaties het beter hadden, tegenover bijna de helft (43,7 procent) van de Nederlanders met een praktische (lagere) opleiding.

Relevante werkervaring doorslaggevend
Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux, stelt dat de voorwaarden om een baan te krijgen in de loop der jaren sterk zijn veranderd. “Waar vroeger opleiding hoog in het vaandel stond, lijkt relevante werkervaring nu juist de meer doorslaggevende factor te zijn voor veel werkgevers, en over het algemeen ontbreekt dit nog vaak bij jongere sollicitanten.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?