Personeelsnet

Nederlandse werknemer meest positief over werkgever

Iets meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat de werkgever hen goed kent en dat de organisatie goed wordt geleid. Slechts één op acht werknemers heeft het idee enkel een nummer te zijn. Daarmee zijn Nederlandse werknemers het meest positief over hun werkgever.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘People Unboxed’ van HR-dienstverlener ADP naar de motivatie, werk-privébalans en mate van geluk op de werkvloer van ruim 2.500 werknemers uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, waaronder 500 Nederlanders.

Nederlandse werknemers overwegend positief
Frankrijk en Duitsland zijn het meest kritisch op hun werkgever. In Nederland zijn werknemers iets positiever. Hier geeft meer dan de helft van de werknemers (51%) aan dat de werkgever hen goed kent en dat de organisatie goed wordt geleid.

Slechts 13% heeft het idee enkel een nummer te zijn. Eén op de vijf (22%) geeft aan dat de werkgever hen wel kent, maar niet volledig begrijpt en onvoldoende oog heeft voor hun capaciteiten.

Arbo is in Nederland beter geregeld
In Nederland is het beter gesteld met de veiligheid op het werk, dan in de andere onderzochte landen. Hier geeft slechts 19% aan zich weleens onveilig te voelen op de werkvloer.

Desgevraagd brachten respondenten naar voren dat werkgevers niet de juiste stappen ondernemen om lichamelijk welzijn te waarborgen. Slechts een kwart (26%) van de werkgevers heeft een feedbackproces om problemen aan te kaarten en minder dan de helft biedt een gezondheids- en veiligheidstraining (43%) aan.

Ongemakkelijk gevoel op het werk
In Nederland geeft 31% van de werknemers aan zich weleens ongemakkelijk te voelen op het werk, waarvan 6% met regelmaat. Desondanks worden maatregelen ter ondersteuning van het geestelijk welzijn maar weinig genomen.

Slechts een beperkt aantal werknemers heeft het gevoel dat ze ondersteuning krijgen, zoals mindfulnesstraining (13%), onbewuste bias-training (10%) en toegang tot een counseling-service (20%).

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?