Personeelsnet

Nederlander hecht minder waarde aan salaris dan Europese collega

Nederlandse werknemers kijken anders naar salaris en vergoedingen dan Europese collega’s. Slechts 39% geeft aan dat salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk, vorig jaar was dit nog 42%.

Hoewel salaris daarmee nog steeds de grootste rol speelt, hechten Nederlanders een stuk minder waarde aan het salaris dan hun Europese collega’s (47%). Alleen de collega’s in Zwitserland hechten nog minder waarde aan hun beloning.
Andere belangrijke factoren die Nederlanders op het werk motiveren zijn: werk-privébalans (25%), relatie met collega’s (30%), waardering van management (18%), een afwisselende baan (14%) en de mogelijkheid om te werken waar en wanneer het uitkomt (13%). In vergelijking met vorig jaar stijgt het belang van een goede werk-privébalans en de relatie met collega’s.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘The Workforce View’ van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders

Een goede balans tussen werk en privéleven is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Van de Europese vrouwen geeft bijna een kwart (24%) aan dat een goede balans motiverend werkt. Voor mannen is dit slechts 20%. Alleen in Frankrijk (26%) en Zwitserland (31%) hechten werknemers meer waarde aan een goede balans tussen werk en privéleven dan in Nederland (25%).

Jongeren hechten veel minder waarde aan een goede balans. Slechts 15% van de 16-24-jarigen geeft aan dat de juiste balans tussen werk en privé hen extra motiveert. Het percentage stijgt naarmate de respondenten ouder worden tot 25% voor 55+’ers.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?