Nederland heeft ‘slimme handjes’ nodig, maar die laten zich moeilijk vinden

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt in 2023 nog steeds met een enorme schaarste aan praktisch opgeleid personeel. Een baanzoekende elektricien kan momenteel dan ook kiezen uit 137 vacatures. Net als het beroep van elektricien, bestaat de hele top 20 van schaarse beroepen uit functies voor mensen die met hun handen kunnen werken. De zoektocht naar 'slimme handjes' stelt recruiters voor de vraag hoe zij deze praktisch opgeleide mensen het best kunnen werven. Want ze zijn heel lastig te vinden.

Bovenaan de lijst met schaarse beroepen, volgens de Rotterdamse Intelligence Group,  staan elektriciens voor gebouwaansluitingen, productcontroleurs in de voedingsmiddelen- en drankensector, en applicatieprogrammeurs. Net als de hele top 20, zijn dit beroepen die van groot belang zijn om de Nederlandse economie draaiend te houden.

Recruiters staan dan ook voor de grote uitdaging om personeel te werven voor beroepen die essentieel zijn voor sectoren zoals de energietransitie en voedselproductie.

Waar vind je mensen die met hun handen werken?
Recruiters ondervinden moeilijkheden bij het werven van praktisch opgeleide personeel, ook wel 'blue collar workers' genoemd. Veel van deze werknemers zijn niet actief op platforms zoals LinkedIn, Google of Meta, wat het wervingsproces compliceert. Het dilemma ligt in het feit dat traditionele wervingsmethoden niet meer volstaan en de doelgroep zich niet makkelijk laat bereiken.

Geert-Jan Waasdorp, CEO van Intelligence Group, benadrukt dat recruiters andere en alternatieve wervingsmethodieken moeten verkennen. Denk hierbij aan zichtbaarheid op mbo-campussen, referrals, zelf opleiden, actief flyeren, inzet van printadvertenties en promotieteams. Het gaat erom de boodschap daar te brengen waar de doelgroep zich bevindt.

Vergroten van zichtbaarheid
Een ander probleem is de lage arbeidsmarktactiviteit en -mobiliteit van deze doelgroepen. Hoe kunnen recruiters deze werknemers stimuleren om van baan te veranderen of nieuwe kansen te overwegen? Het vergt een persoonlijke benadering en het begrijpen van hun wensen en behoeften.

Recruiters staan dus voor het dilemma om traditionele wervingsmethoden te heroverwegen en creatieve strategieën te ontwikkelen die resoneren met de doelgroep van praktisch opgeleid personeel. “Meer doelgroepkennis en kennis van andere en alternatieve wervingsmethodieken zijn dan ook essentieel,” concludeert Waasdorp.

De volledige top-20 van schaarse beroepen (tussen haakjes het aantal vacatures voor één werkzoekende)

1. Elektriciens gebouwaansluitingen (137:1)

2. Productcontroleurs voedingsmiddelen en dranken (117:1)

3. Applicatieprogrammeurs (79:1)

4.  Verpakkings-, bottel- en etiketteringsmachinebedieners (48:1)

5. Isoleerders (44:1)

6. Plaatwerkers (39:1)

7. Dakdekkers (39:1)

 8. Procesoperators chemische installaties (35:1)

9. Machinestellers en -bedieners metaalproduktvervaardiging (35:1)

10. Metaalpolijsters, -slijpers en gereedschapslijpers (32:1)

11. Constructiewerkers (32:1)

12. Meubelmakers (27:1)

13. Elektrotechnici (27:1)

14. Lassers en snijders (27:1)

15. Verf- en lakspuiters (26:1)

16. Monteurs industriële en landbouwmachines (26:1)

17. Hulparbeiders weg- en waterbouw (26:1)

19. Machinestellers en bedieners van houtbewerkingsmachines (25:1)

20. Bodes, kruiers en bestellers (24:1)


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?